Gnocchi

(små klimpar typ pasta) med nässlor (2-4 port.)

ca 300 g mandelpotatis från länet
ca 1 dl nässlor, torkade
1 st ägg
ca 3,5 dl vetemjöl
ca 1 dl riven Västerbottensost, Norrmejerier
salt
muskotnöt 

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk.
Låt den svalna något, skala den.
Blötlägg nässlorna en stund, pressa ur vattnet.
Mixa potatisen i matberedaren eller pressa den
med en potatispress.
Tillsätt nässlorna, ägg, vetemjöl, ost, salt och muskot
till en jämn, fast deg.
Blanda samman för hand. 

Dela potatisdegen i 4 lika stora portioner och rulla dessa
till tumstjocka längder.
Skär längderna i 2 cm stora bitar och strö över mjöl.
Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med
baksidan av en gaffel.
Koka gnocchi i lätt sjudande, saltat vatten.
När de stiger upp till ytan är de färdiga.
Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Hur mycket vetemjöl som behövs beror på vilken
potatissort man använder. Eftersom färskpotatis
suger åt sig mycket mer mjöl än t ex höstpotatis är
de inte lämpliga att göra gnocchi på.  

Servera som pasta till t ex  en pastasås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".