Radiostubbe med morötter och hjortronsmak

6 äggvitor
3 dl strösocker
1,5 msk kakao
1 riven morot
100 g hackad sötmandel

Fyllning 1
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
4 msk vatten
ev. 2 msk hjortronlikör från länet
0,5 msk potatismjöl
2 msk vatten
1,5 dl frysta hjortron eller hjortronsylt från länet

Fyllning 2
2 dl vispgrädde från länet
ca 0,5-1 dl hjortronsylt från länet
ev. några droppar hjortronlikör från länet

Gör så här:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Skölj, skala och riv morötterna fint
Bland a ihop de torra ingredienserna och morötterna.
Rör försiktigt ner i äggsmeten.
Bred ut i en ugnssäker form (ca 30x40 cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader, ca 20 minuter.
 
Fyllning 1
Blanda vaniljsocker, sirap, vatten och ev. likören.
Småkoka i ca 2 minuter.
Blanda vatten och potatismjöl.
Red och låt sjuda tills såsen tjocknat.
Häll i sylten eller bären.
Bred ut fyllningen över kakan.

Fyllning 2
Vispa grädden, tillsätt ev. hjortronlikören och hjortronsylten.
Bred över kakan och rulla ihop från kortsidan.
Pudra över florsocker och ev. glasyr av florsocker.
Vi bakade lussebullar och saffranssemlor när vi besökte Storhedens Konditori. Skillnaden när vi bakar hemma och på ett bageri är längre jäsning och fuktigheten under jäsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".