Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Varm vintersoppa

Maten, fre 27 jan 2006

ca 1,5 liter

1 kålrabbi eller majrova
ca 600 g (1) rotselleri
1 purjolök

1 äpple
ca 2 msk rapsolja
vatten
dragon
salt, peppar
ca 2 dl lättcreme fraiche från länet
salt, peppar
ev citron

Gör så här:

Skölj och skiva purjolöken.
Skala och skär rotselleri, majrova och äpple i små bitar.
Fräs purjolök och rotselleri, äpple och majrova i rapsoljan i en gryta. Låt puttra under lock en stund, späd med vatten så att det täcker grönsakerna.
Salta och krydda.

Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min.

Tillsätt creme fraiche.

Mixa soppan med en mixerstav.

Heta havrekex

ca 100 g riven västerbottensostca 100 g musli

2 äggvitor

Ca 1 dl torkade nässlor från länet. Tabasco några droppar eller sambal olek Salt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en skål. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Forma till bollar ca 3 cm i diameter som du lägger på plåten och trycker ut till ett tjockare kex. Grädda i 150–175 grader ca 10-15 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".