1 av 2
Palsternacka
2 av 2
Sellerigryta

Palsternackskaka med hjortrongrädde Sellerigryta med fisk från länet.

Recept från 3 februari 2006 i Radio köket

4 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 dl socker
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kanel
0,5 msk kardemumma
100 g smält smör från länet
1,5 dl rapsolja
1 dl mjölk från länet
3 ägg
3 dl riven palsternacka
vispgrädde
hjortronsylt

Gör så här;
Skala och riv palsternackan fint.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör i smält smör, rapsolja, mjölk och ägg.
Tillsätt palsternackan.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diametern).
Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Vispa grädden och blanda i hjortronsylten.

Sellerigryta med fisk från länet


ca 4 potatisar från länet
ca 4 stjälkar selleri1 rödpaprika
1 fiskbuljong tärning0,5 purjolök
ca 2 msk rapsolja
ca 1 dl matlagningsvin
ca 300 g vitfisk tex sik eller lake från länet
ca 1-2 dl vatten
rosepeppar
salt
peppar
ev. pressad citron
ca 1-2 dl crème fraiche

Gör så här;
Skala och skär potatisen i strimlor potatisen.
Skölj och skär sellerin, purjolöken och paprikan i bitar.
Fräs sellerin, paprikan och potatisen i rapsolja.
Blanda i matlagningsvin, buljong, vatten och koka några minuter tills potatisen är färdig
Salt, peppar efter smak.

Tillsätt crème fraich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".