Libbsticksrecept: Sallad,ost och glass

Recept från Maten i Radio Norrbotten 2 juni 2006

Libbstickssallad med färska tomater

10 blad libbsticka från länet
ruccolasallad
3 tomater från länet
1 avokado
salt och peppar

ev. gravad-, rökt lax eller skinka från länet

Gör så här;
Skölj och hacka libbsticksbladen och ruccolan.
Skölj och skär tomaterna fint.
Skala avokadon och tag bort kärnan.
Skär avokadon fint.
Blanda alla ingredienserna och smaka av.
Servera med Libbsticksosten /dressing


Libbsticksost/dressing

ca 5-10 st libbsticksblad
1-2 dl Turkisk yoghurt eller fil från länet
salt o peppar
ev. honung från länet

Gör så här;
Skölj och hacka libbsticksbladen fint i matberedaren.
Häll Turkisk yoghurt i en skål och blanda ihop ingredienserna.
Om du vill ha fastare konsistens, häll yoghurten eller filet i ett melittafilter så att den får rinna av.
Smaka av.


Libbsticksglass

ca 5 st libbsticksblad
0,5 l vanilj glass
lite pressad citron

Gör så här;
Skölj och hacka libbsticksbladen fint i matberedaren.
Tillsätt glassen och blanda ihop ingredienserna i matberedaren.
Smaka av.
Ställ i frysen tills servering.

Libbsticka

Libbsticka är en bra grundkrydda i soppor och såser i stället för en buljongtärning (inget extra salt).  

Är den ursprungliga kryddan i buljongtärningar, även bra till att krydda stuvningar, grönsaksrätter, omeletter, ris- och makaronirätter även till kött, fisk och ost.  

Tillsätt den i början av kokningen.

Den passar också ihop med många andra örter och kan därför användas i kryddblandningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".