Tuffare tider för studenter

Det har varit mycket diskussioner om förändringarna av arbetslöshetsersättningen efter det att regeringen presenterade sin budget. Och nu kommer kritik även från studenthåll, om det särskilda studerandevillkortet tas bort. Enligt Mikael Leisjö, ordförande för Luleå studentkår, riskerar förslaget att slå undan benen för studenterna.

Det är framförallt fackliga företrädare som kritiserat förslagen till förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Det handlar framförallt om höjningen av egenavgiften till a-kassan.  

Nu kommer kritik också från studenthåll.

Regeringens förslag till förändringar i a-kassan skulle beröra också studenterna, om det så kallade studerandevillkoret försvinner. Studenter som avslutat sin utbildning har kunnat få ersättning utan att ha uppfyllt arbetsvillkoret.

- Försvinner den möjligheten till ersättning får det förstås konsekvenser för studenterna, det kan bli så att fler väljer att fortsätta med studierna för att få någon form av ersättning. Det säger Mikael Leisjö, ordförande för Luleå studentkår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista