Önskekonsert i vardagsrummet

En ordlös teaterföreställning om vardagen, hemma i vardagsrummet. Så kan man beskriva Riksteaterns uppsättning av pjäsen ”Önskekonsert” som spelas i olika lägenheter. Under helgen flyttade föreställningen in i vardagsrum i Kangos och Kiruna. I fredags kväll trängde 40 personer in sig i en villa i Kangos- byn där föreställningens enda skådespelare Cecilia Nilsson har sina rötter.

Föreställningen kan också ses i Boden på onsdag och torsdag.

(Vi sitter 40 personer tätt i en ring längs väggarna i rummet som är drygt 20 kvadratmeter stort.

Cecilia Nilsson i rollen som fröken rauch agerar i mitten och ibland väldigt tätt inpå publiken. Hon säger ingenting under den en timme långa föreställningen. Det handlar om en dag efter jobbet. Om vardagsrutiner, ensamhet och längtan.

För skådespelaren Cecilia Nilsson var det speciellt att uppträda i kangos - en by med 330 invånare. Det är hennes mammas hemby och Cecilia Nilsson har själv varit där mycket som barn och även på senare tid:

När föreställningen är över och tystnaden bryts börjar Cecila Nilsson diskutera med publiken.

Riksteaterns tanke med att spela Önskekonsert i vardagsrum ute i bostadsområden är att nå människor som inte brukar gå på teater.

För Tapio Dandelund och Birgitta Pudas var det en stark upplevelse att sitta tätt inpå andra i ett litet rum

(När teatern spelats på andra håll i landet har man lånat tomma lägenheter av olika bostadsbolag. Men i Kiruna & kangos var det företagaren hans Ylivainio som köpte föreställningarna och tömde vardagsrummet på möbler.

Skådespelaren Cecilia Nilsson är hans kusin)