"Enda möjligheten att jobba kväll"

Att ha sina barn på ”nattis” när man jobbar på kvällar och helger är ingen självklarhet. Knappt varannan av länets kommuner anordnar barnomsorg på obekväm arbetstid, visar en rundringning som Sverige Radio Norrbotten har gjort.

Endast fyra av länets fjorton kommuner har OB-förskola eller ”nattis” som det också kallas. Alla kommuner med nattis ligger efter kusten- i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå.

Boden öppnar ”nattis” i augusti

Två kommuner i länet har löst barnomsorgen på obekväm arbetstid genom att kommunen istället betalar barnvakter som kommer hem till barnen på kvällar och helger. Jokkmokk och Boden har det systemet. Men i Boden tycker man inte att det funkar så bra.

- Systemet med barnvakter hjälper inte de föräldrar som verkligen behöver, eftersom det är upp till föräldrarna själva att anlita barnvakterna, säger Eva Britt Volin som är chef på elevhälsan i Boden. I augusti öppnar Bodens kommun en OB- förskola istället.

Arvidsjaurs planer på kvällsöppet fick ställas in

I Arvidsjaurs kommun fanns det i höstas planer på att hålla kvällsöppet på en förskola i kommunen fram till 22.30 på vardagarna. Men de planerna fick ställas in i sist stund. 

- Intresset var för litet så det blev för dyrt med kvällsöppet dagis, säger Kent Sundström, ordförande i barn och ungdomsnämden i Arvidsjaurs kommun.

Sverige Radio Norrbottens rundringing till länets samtliga kommuner visar alltså att knappt hälften av kommunerna i Norrbotten har någon form att barnomsorg på kvällar och helger. De kommuner som inte har nattis eller motsvarande, säger att det inte finns nått behov av barnomsorg på obekväm arbetstid.

Dom i regeringsrätten får kritik

Kommunerna har ingen skyldighet att ordna barnomsorg på kvällar och helger, det slog Regeringsrätten nyligen fast i en dom. Ett beslut som kritiserats av många fackförbund.

- Det här är inte bra för våra medlemmar, vi skulle verkligen önska att fler kommuner öppnar nattis, säger Marianne Lindberg, ordförande för Kommunal i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista