Risk för mögel

95 procent av de hus som har såkallade putsfasader och är byggda under den senaste tioårsperioden riskerar att få mögelskador. Sådana hus finns bland annat på Kronanområdet i Luleå men Riksbyggen, som förvaltar husen, menar att det inte finns nån anledning till oro - i dagsläget.

Forskare vid Sveriges tekniska forskningsinstitut larmar om stor risk för mögel i hus med putsfasader. Det är byggmetoderna som använts som är problemet den kan göra att fukt tränger in bakom de putsade fasaderna och inte hinner torka innan det blir skador som exemeplvis mögel. Några av de nybyggda husen på Kronanområdet i Luleå är i riskzonen eftersom de har putsfasader. Roland Askebrandt på Riksbyggen, är projektledare för Kronanområdet, och han har fått många samtal från oroade boende, men han menar att det inte finns någon anledning till oro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".