Stor pådrag för falskt bomblarm

Stora delar av centrala Kiruna spärrades av på torsdagen efter misstankar om att en bomb fanns i ett outlöst paket i Post- och telestyrelsens lokaler. Efter att polisen oskadliggjort paketet kunde de konstatera att det inte var någon bomb.

Polisens bombgrupp med tekniker från Umeå och Stockholm kallades till Kiruna för att ta hand om det paket som misstänktes vara en bomb.

Tanken var först att paketet skulle tas om hand och föras till ett område nära LKAB där det ska oskadligöras. Men kl 10.45 på torsdagsförmiddagen beslutade polisens bombgrupper att sätta in en robot för att försöka oskadliggöra det som misstänks vara en bomb då det misstänkta paketet var för stort för att fraktas bort.

Det var ett outlöst paket på posten väckte misstanke hos personalen och efter röntgen, som görs på alla outlösta paket, kontaktades polisen.

Det var ingen bomb i paketet

Strax före kl 11.30 hördes en liten smäll och efter tio minuters så kallad säkerhetstid kunde polisen konstatera att det inte var någon bomb i det misstänkta paketet. Därmed kunde också alla avspärrningar hävas.