Det är otroligt utvecklande

I måndags startade världens största och främsta flygövning, Red Flag, i delstaten Nevada i USA. Under två veckor ska det svenska flygvapnet och flygflottiljen F 21 i Luleå delta i övningen. En av alla de som just nu befinner sig i USA är piloten Stefan Kaarle, som tycker att det är otroligt utvecklande att få delta i en övning av det här slaget.

Den stora flygövningen Red Flad har nu pågått i tre dagar. Den startade i måndags och ska pågå fram till den 1 augusti. Rent praktiskt började dock övningen redan under förra veckan då både flygplan och personal transporterades från Luleå till USA. Totalt är det sju svenska JAS flygplan och 93 personer, piloter, tekniker, och annan markpersonal som deltar i flygövningen. 

Stefan Kaarle som till vardags är pilot på flygflottiljen F 21 i Luleå är berättar att det så här långt har varit ett stort äventyr.

- Vi har ju tagit våra JASar från F 21 i Luleå och i praktiken flugit den till andra sidan jordklotet, via Island, Grönland, och Kanada, och en massa stopp, för att till slut hamna i Las Vegas med allt vad det innebär, säger han. 

Enligt Stefan Kaarle kan man inte säga om de svenska piloterna och stridsflygplanen klarar sig bättre än andra nationer i övningen. Det är liksom ingen tävling på det sättet.

- Målsättningen med det vi gör här är att vi ska ingå i en större grupp och koalition, och det som går bra för oss är att ingå i den här gruppen. Där gör vi väldigt bra ifrån oss tycker jag, säger han.

Själva övningsområdet ser helt annorlunda ut än vad Stefan Kaarle och de andra piloterna är vana vid hemma i Norrbotten.

- Den stora skillnaden är att luftrummet är jättekomplicerat med mycket gränser och mycket regler. Vissa ställen får man flyga på. Vissa ställen får man inte flyga på. Sedan är det ju uppbyggt så det ska likna en krigszon. Det är mycket luftvärn och det är fantastiskt mycket fientligt flyg. Ja, det är specialbyggt för att kunna simulera sådana här övningar som vi gör nu, säger Stefan Kaarle.

Du är ju själv en av Flygvapnets onekligen mest erfarna JAS piloter. Vad betyder det för dig och din yrkesutövning att få delta i en sådan här övning?

- Det är ju ett steg i rätt riktning. Det är ju ett steg mot vad vi riktar in Flygvapnet på nu. Det är helt rätt i tiden och det känns jätteutvecklande för alla stridspiloter och andra yrkesofficerare som är inblandade i övningen, säger Stefan Kaarle.

Han berättar att tiden i USA består av mestadels arbete. De har dock haft en dag ledigt innan övningen, så de har hunnit se staden Las Vegas. Även i helgen kommer de att ha ledigt en dag och kommer då att försöka hinna med att få se lite annat än flygbasen och hotellet.

Stefan Kaarle och hans kollegor kan också konstatera att vädret är minst sagt något varmare än hemma i Sverige.

- Här har jag beslutat mig för att aldrig mer klaga på när det är kallt, för här är det olidigt varmt och det går inte att komma undan värmen. Vi har väl som kallast på nätterna någonstans kring 30-32 grader och det är inte hemskt långt från 50 grader på dagarna, berättar han.

För att klara sig är de ute så lite som möjligt. De springer mellan luftkonditionerade rum och bilar. Sedan handlar det enligt Stefan Kaarle om att dricka ordentligt och vara lite uppmärksam på hur kroppen mår och hur de andra mår och reagerar. 

Slutligen så hoppas han att värmen nu återvänder till Norrbotten som i övrigt har haft en ganska regnig sommar.

- Solen brukar ju återvända i samband med Pite Dansar och ler, så  jag hoppas att de som går på festivalen får en fantastisk helg, säger Piteåsonen Stefan Kaarle.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista