Genmodifierade grödor

Amflora är en synnerligen het potatis

GMO (genmanipulerad) potatis ska för första gången i Serige odlas för kommersiellt bruk. I Norbotten kommer odlingarna att förläggas í Sunderbyn anaför Luleå och i Haparanda

Nästa månad sätts den första genmanipulerade potatisen i svensk jord.

Det handlar om potatis av typen Amflora - en typ som inte ska användas som matpotatis, utan som råvara för papperindustrin.

Jordbruksverket har redan gett sitt tillstånd och potatisen ska snart börja odlas i Norrbotten och i Skaraborg.

Kristoffer Vamling är VD för Plant Science Sweden AB, dotterbolag till tyska kemikoncernen B.A.S.F. säger att det är GMO-tekniken som är kontroversiell, inte potatisen.

Miljörörelsen rasar

Genmanipulerade grödor väcker ofta känslor när de kommer på tal– och det är många som har reagerat på beslutet att genmanipulerad potatis ska börja odlas i Sverige.

Simon Jonsson talesman för Naturskyddsföreningen i Norrbotten är oroad över vad som kan hända på lång sikt om modifierade gener sprids utanför odlingarna.

"Inget hot mot miljö eller hälsa"

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har genom ministerrådet godkänt odling av potatisen Amflora utifrån de vetenskapliga undersökningar som gjorts och delar jordbruksverkets beslut om att de noggranna miljö- och hälsoriskbedömningar visar att odlingen inte utgör ett hot mot miljö eller hälsa.

Elisabeth Öberg från Hushållningssällskapet i Norrbotten efterlyser mer oberoende forskning om genmodifiering av grödor.