Puls i Överkalix

"Har du hjärtat här flyttar du inte lika lätt"

Överkalix är en i raden av småkommuner som dräneras på sina unga människor. Sofia Nilsson vill utbilda sig utanför kommunen, Jouni Pahikka Aho i Utvecklingsbolaget försöker ragga jobb till kommunen och Magnus Hansson på Grand Arctic Hotel hoppas på turismen.

Många unga söker sig bort med förhoppningar om utbildning och jobb.

– Jag vill gå gymnasiet i Luleå, jobba med TV, gärna utomlands, men jag vill inte bo i Överkalix. Kanske kommer jag tillbaka när jag blir äldre, säger Sofia Nilsson.

Trollspö och turister

– Vi har inget trollspö som gör att vi är bättre än andra småkommuner att skapa jobb, säger Jouni Pahikka Aho i Utvecklingsbolaget i Överkalix.

--Har du hjärtat här flyttar du inte lika lätt, säger Jouni som svar på frågan om lokala företagares roll i att skapa jobb.

Grand Arctic Hotel har klart med ny delägare, som kommer att presenteras i nästa vecka. Försäljningasannonsen för hotellet ska tas bort från internet.

– Vi sysselsätter tio människor och med ökad turism skulle vi och andra inom besöksnäringen kanske orka med att sysselsätta fler, säger Magnus Hansson VD för Grand Arctic Hotel.