1 av 3
Lena Callne intervjuar Danny inför Melodifestivalen i Luleå 2011. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Lena Callne intervjuar Jenny Silver inför Melodifestivalen i Luleå 2011. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Webbjokern Jonas Matsson. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.

Svärmorsdrömmar & skrällvarning

Så var Melodifestivalen 2011 över. Rent arbetsmässigt i alla fall. Nu återstår efterrätten för min del. Få luta mig tillbaks under en filt i TV-soffan och njuta av artisternas scenframträdanden och överlämnar resten av festivalrapportering åt mina eminenta kollegor Andrea och Malin.

Det kommer onekligen tillföra en viss dimension till upplevelsen framför TV:n att jag hunnit träffa åtminstone en del av artisterna. Jag kan ju direkt erkänna att Danny är en svärmorsdröm. Klarögd med ett harmoniskt och genuint intryck. Bara en sån sak som att han idag skulle till barnrehab på Sunderbyns sjukhus för att hälsa på barnen där. Han fick ett mail för flera månader sedan och såg det som en självklarhet att han skulle ställa upp. Det enda villkoret var att media inte skulle vara där eftersom han själv tyckte att det blir så "smetigt". Jag har full förståelse och respekt för den tanken. Men några rader i en blogg kan han nog leva med...

Riktigt charmig och oförstörd av mediaexponeringen var också webjokern Jonas Matsson som gästade Melodifestival-Puls med sin gitarr och låtskrivarduon: vännen Peter Autio som skrev låten vid köksbordet tillsammans med sin mamma. Jonas sjöng en Robyn-låt i direktsändning och en sak kan jag redan uttala mig om. Killen kan sjunga. Och när Sarri beskrev glädjen hon ville förmedla i låttexten blev jag dessutom väldigt nyfiken. Kan vara skrällvarning på webjkokern.

En till favorittippad artist - inte minst hyllad av Melodifestivalklubbens representanter Pia Andersson och Bengt-Urban Fransson - är Jenny Silver. Henne träffade jag och bandade en intervju. Trodde jag. Dessvärre fanns inte ljudfilen med när jag kom tillbaks till radion. Irriterande. Men jag kan ju referera till mötet med en tjej verkar ha ett visst djup, inte minst med tanke på studier i socialantropologi, filosofi för att inte tala om marinvetenskap. Kanske att hon även musikaliskt är något av en sökare eftersom hon prövat på diverse olika genrer med en start som dansbandssångerska. Förutom att beröra sin musikaliska publik längtar Jenny Silver helt enkelt efter att läsa en bok. Det har hon inte haft ro att göra på två år. Det känns som en uppnåelig och sund vision att sikta på; att få till den där harmoniska läsningen...

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".