Puls 15:00-16:30

Klädkod på skolan

1:41 min

En högstadieskola i Boden har infört klädregler som säger att eleverna inte får ha utmanade kläder eller keps på sig. Något som är tveksamt att göra enligt skollagen. Vad tycker du?

– Vi en klädkod som säger att: vi har inte på oss mössor och kepsar i klassrummet och att vi inte visar underkläder. Och det beror mest på modet med häng, säger Mikael Lindberg, rektor på Brönjaskolan.

Skolan har inför höstterminen bestämt och skrivit ner olika regler som rör alltifrån förbud mot energidrycker och mobbning till vad elever får ha på sig.

– Vi valde att skriva ner det på ett papper för att konkretisera de regler som finns så att alla lärare kan luta sig tillbaka och alla elever vet vad som gäller, säger Mikael Lindberg.

– Det rör mig inte så mycket. Jag brukar inte ha på mig ytterkläder i skolan, säger Ida Simma som går i nian på Brönjaskolan.

Men hennes klasskompisar gillade först inte de nya klädreglerna.

– Det var ganska många som var upprörda och det var häftiga diskussioner.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.