Kent Ögren (s) landstingsråd

Norrbotten förlorare i nytt skatteutjämningsförslag

Norrbottens kommuner och landsting är förlorare i nytt förslag till skatteutjämning. Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbotten, är mäkta irriterad över det nya förslaget som nu lämnats till regeringen.

Det har genom åren varit många diskussioner om effekterna av den skatteutjämning som finns idag, eller Robin Hoodskatten som den också blivit kallad. Tanken med systemet är att alla kommuner och landsting ska ha lika förutsättningar när det gäller samhällsservice- till exempel när det gäller vård och skola. 

Igår lämnade utredaren Ulf Wetterberg över ett delbetänkande, till kommunminister Mats Odell, om hur han tycker att utjämningen ska se ut mellan kommuner och landsting i Sverige. En ny aspekt som Wetterberg tar upp är bland annat löneskillnaderna i landet. Något som rent konkret innebär att många storstadskommuner blir vinnare , medan till exempel norrbottens kommuner och landsting blir förlorare.

Kent Ögren, socialdemokratiskt landstingsråd i Norrbotten, är mäkta irriterad över det nya förslaget som nu lämnats till regeringen.  Landstinget i norrbotten skulle enligt förslaget förlora drygt 40 miljoner kronor, nästan lika mycket som länets fjorton kommuner tillsammans. Totalt för norrbottens del handlar det om närmare 90 miljoner som skulle försvinna om förslaget blir verklighet 2008. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".