1 av 2
Mia och Peter Henriksson väntar på att få adoptera ett barn från Taiwan.
2 av 2
Annika Renström har adopterat sina barn från Vietnamn.

"Underbart sätt att bilda familj på"

Många barnlösa par väljer att adoptera barn. Cirka tusen barn adopteras från andra länder till Sverige varje år. Det är ingen enkel resa, men det är en fantastisk resa att adoptera, berättar de som varit med om den.  

Annika Renström har en 12- årig pojke och en 15-årig flicka, båda adopterade från Vietnamn.

- På det stora hela är det ett föräldraskap som vilket som helst. Vi älskar våra barn. Vi har samma glädjeeämne, samma tankar och funderingar inför de olika skeendena i barnets liv. Det som skiljer sig är att jag som har adopterade barn kan känna en oro kring hur ska mitt barn uppfattas i en ny miljö, om de kommer att bemötas annolunda för att de ser annolunda ut.

Carina och Bo Lundmark har en femårig son, adopterad från Ukraina.

- Det var roligt när man fick barnbeskedet, säger paret Lundmark. Vi kände stor lycka när vi fick vår son, men det var också omtumlande och spännade.

Mia och Peter Henriksson väntar på att få adoptera ett barn från Taiwan.

- Det är en lång väntan och det är jobbigt. Man kan känna sig ensam, eftersom man har inte så många att prata om kring själva processen, säger paret Henriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".