Soldrömmar och "inbrottssäkra" mjölkpaket

P1 onsdag 7/2 kl. 10.03, torsdag 8/2 00.03 samt söndag 11/2 kl 14.03

Många svenskar drömmer om att fly undan underkylt regn och flytta till solen. Inte minst i den stora 40-talistgenerationen som nu går i pension har många möjlighet att köpa bostad utomlands. Men det gäller att se upp för
fällor och oseriösa säljare. Plånboken har besökt en helsingborgs-familj som flyttat till spanska solkusten som ger sina bästa tips. Vi har kryssat på en ambulerande
husköparmässa och konstaterar att man bör tänka sig noga för innan man slår till.
Dessutom reder Plånboken ut vilka skatte-och försäkringsregler som gäller med hjälp av Björne Sjökvist från Skatteverket och Jan-Inge Samuelsson-Apelgren från Försäkringskassan.
 
Blodvite uppstod när Plånbokens tre testpersoner- Ann-Charlotte Posner, P-O Lindell och Siri Carpelan- försökte öppna omöjliga förpackningar.
Vem är egentligen betjänt av ”inbrottssäkra” mjölkpaket eller skruvlock där det krävs så mycket kraft för att öppna så man får hälften av burkinnehållet över sig.
Bara i Europa har drygt 70 miljoner människor nedsatt handförmåga och Sverige driver därför ett EU-projekt för att ge konsumenterna mer lättöppnade förpackningar.
Stina Wallström från SIS (Swedish Standards Institute) leder EU-arbetet berättar hur alla konsumenter kan hjälpa till för att få bättre förpackningar tillsammans Leif Hansson från Reumatikerförbundet som är eldsjälen bakom projektet.

Plånbokens frågestund ägnas åt privatekonomi då Anders Andersson svarar på lyssnarnas frågor.