2007-01-31

*Skrotpremien skrotas
*KO polisanmäler telefonförsäljare
*Gratis virusprogram till drabbade Nordeakunder
*Betalningsanmärkningar kan bli osynliga
*Många bantningsmedel fungerar inte
*Konsumentorganisationer i namnbråk

Den första juni så kan skrotpremien för bilar vara ett minne blott. Istället ska det vara biltillverkarnas ansvar att se till att skrotbilarna tas omhand på ett miljömässigt sätt. Enligt regeringsförslaget ska bilägaren kostnadsfritt kunna lämna in bilen till skrotning och det är biltillverkarna som ska stå för kostnaden.

Konsumentombudsmannen KO har polisanmält företaget ICC Scandinavia Naturex som säljer kostprodukter över telefon. Företaget misstänks ha manipulerat bandinspelningar av säljsamtal för att få det att låta som att kunden tackat ja till erbjudanden. ICC Scandinavia Naturex är dock inte ensamma. Enligt Göteborgsposten så kommer Konsumentverket snart att anmäla fler företag för liknande fusk.

Två miljoner Nordeakunder erbjuds nu gratis virusprogram och brandvägg. Banken har under de senaste åren drabbats av ett stort antal bedrägeriförsök via Internet. I den senaste attacken mot banken användes en sorts datavirus, en trojan, vilket drabbade flera kunder. För att minska risken för framtida bedrägerier erbjuds nu kunderna alltså skydd till sina datorer.

Betalningsanmärkningar för småskulder kan i framtiden bli osynliga, enligt ett förslag som förbereds på justitiedepartementet. Skulder under ett visst belopp, till exempel 2500 kronor, ska hållas hemliga för kreditupplysare. På så sätt kan man sålla bort betalningsanmärkningar för mindre kreditskulder och obetalda räkningar, det här skriver Sydsvenska dagbladet. Den som har en betalningsanmärkning hos kronofogden har idag svårt att få till exempel banklån.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att tio vanliga bantningsmedel fungerar. Det konstaterar ICA-kuriren som med hjälp av Livsmedelsverket och Läkemedelsverket granskat några av marknadens vanligaste bantningsmedel. Undersökningen visar också att tre av de undersökta bantningsmedlen innehåller ämnen som kan vara skadliga att äta.

En bitter namnstrid har blossat upp mellan två svenska konsumentorganisationer. Sveriges konsumentråd bytte nyligen namn till Sveriges konsumenter. Detta har vållat protester hos organisationen Sveriges konsumenter i samverkan. Advokater har kopplats in och ordföranden för Sveriges konsumenter i samverkan, Bengt Ingerstam, säger till tidningen Dagens media att han är bestört och chockad och att namnbytet är en uppenbart fientlig handling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".