2007-02-07

*Flytträtten för pensionsförsäkringar avskaffas
*Livslängden varierar mellan livbolagen
*Halv miljon riskerar bli fattigpensionärer
*Livsmedelsverket vill märka kött på krogen
*Ny databas ska spåra bluffmakare
*Försäljningsstopp för homeopatpreparat
*Farliga Ikeavaser återkallas

Det strider mot EG-rätten att det bara är pensionsförsäkringar som tecknats i hemlandet som är avdragsgilla. Det konstaterade nyligen EG-domstolen i en dom. Regeringen ändrade snabbt reglerna och numera får man även dra av pensionsförsäkringar tecknade inom övriga EU och EES-området. Men samtidigt slopar regeringen rätten att flytta sin försäkring, detta för att undvika att svenskarna flyttar sina pensionsförsäkringar till skattemässigt mer fördelaktiga länder. Regeringen meddelade också att så kallade kapitalpensioner avskaffas. Kapitalpensioner infördes 2005 och var en hybrid mellan kapital- och pensionsförsäkring. Den var befriad från förmögenhetsskatt och hade en relativt låg avkastningsskatt.

Hur länge lever du efter att du gått i pension? Svaret på den frågan varierar kraftigt mellan olika livbolag, och det påverkar pensionen. Ju längre bolaget beräknar att du ska leva, desto lägre blir pensionen varje månad. Det här visar en kartläggning som gjorts av konsumenternas försäkringsbyrå och som presenteras i Sydsvenska dagbladet. Som exempel kan nämnas att en kvinna som pensionssparar i AMF pension förväntas leva i snitt 28 år efter pension medan Nordea tror att hon bara ska leva i 22 år som pensionär. Därmed får hon årligen ut mer av sina sparpengar hos Nordea.

En halv miljon svenskar mellan 25 och 35 år riskerar att bli fattigpensionärer. Det menar tjänstepensionsbolaget Alecta i en ny rapport. De som ligger sämst till är bland annat personer med lång utbildning. Personer med fria yrken som konsulter, kulturarbetare och frilansjournalister kan också få det knapert eftersom många av dessa inte får någon tjänstepension genom sin arbetsgivare.

Livsmedelsverket föreslår att nötkött som serveras på restauranger ska märkas med uppgifter om ursprungsland. Reglerna ska gälla oavsett om maten konsumeras på plats eller levereras eller hämtas. Nu är det upp till regeringen att ta ställning till förslaget. Redan idag måste nötkött i butik ursprungsmärkas.

Konsumentverket, Finansinspektionen och Läkemedelsverket har anslutit sig till en ny databas i Luxemburg. Därmed kan de tre myndigheterna snabbt och enkelt utbyta information med sina EU-kollegor. Databasen ska användas för att komma tillrätta med oseriösa företag, aktiva över gränserna. Dessutom ska myndigheterna kunna bistå varandra med inspektioner av bluffmakarna.

Försäljningen av homeopatpreparaten Refemme och Testomin har stoppats av kammarrätten. Redan i oktober avslog Läkemedelsverket företaget Plantameds begäran att få preparaten klassade som homeopatiska läkemedel. Dessutom beslutade verket om ett omedelbart försäljningsstopp, ett beslut som överklagats men som nu alltså kammarrätten fastställt. Preparaten påstås innehålla något som kallas för homeopatiskt östrogen eller testosteron. Enligt företaget ska detta bland annat motverka klimakteriebesvär hos kvinnor och öka spermiernas vitalitet hos män, det här skriver Göteborgsposten.

Ikea har återkallat 600 000 exemplar av de populära vaserna Parodi och Apelsin. Glaset har nämligen för hög spänning och går därför lätt sönder. Sju personer har dessutom fått skärskador efter att botten lossnat från de tunga vaserna. Parodi och Apelsin är cirka 70 centimeter höga och finns i svart, klarglas, lila, mörkgrön och bärnsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".