2007-02-14

Elsäkerhetsverket stoppar badkar
Karibiensamtalen tillbaka
Flera anmälningar mot Profitium
Ungdomar har svårt att få bolån
Flyme bör betala skadestånd
Landets konsumentvägledare jobbar hårt

Elsäkerhetsverket har förbjudit försäljningen av 15 bubbelbadkar. Verket har testat elsäkerheten hos 20 bubbelbadkar på marknaden. I 15 fall var bristerna så allvarliga att försäljningen stoppas. Det handlar till exempel om att karen inte uppfyller kraven mot inträngande fukt och vatten. En annan vanlig anmärkning var att de var försedda med stickpropp på anslutningskabeln, trots att reglerna kräver att de inkopplas med fast anslutning. Enligt Elsäkerhetsverket innebär bristerna inte någon direkt fara för konsumenterna. 

Försäljningen av följande badkar har stoppats:
Trendimport AB: Olgus B225
Fogab Sweden AB: TM-R073
Örestads Sanitetsfabrik AB /Casper: Duo Jet
Bada.se: Okänt
Pelard AB: BLI 1690
Stjern Radiator AB: Elena
Swecator AB: Hållö
Pakes-spa AB: PBN 180A
Pilab: 1580
Mysab: S 943
PM-hem AB / Potter: PAS 1515
Swemax AB: WS-150150
Importlagret / SSWW: A 203
BestPrice / Potter: PAF 1813
GAT: GA-2008

De så kallade Karibiensamtalen är tillbaka. Polisen i Uddevalla har under den gångna veckan fått in flera anmälningar från personer som blivit uppringda av en engelsktalande person som berättar att den svarande vunnit en resa till Karibien. Men personen vill också ha uppgifter om bankkort och liknande, det här skriver Bohuslänningen. För ett par år sedan var Karibiensamtalen ganska vanliga. Några resor fick kunderna aldrig uppleva, däremot drogs ofta pengar från de uppringdas bankkort. 

Konsumentverket har fått in flera anmälningar mot företaget Profitium som skickar fakturor till kunder som inte beställt något. Företagets affärsidé är att för konsumentens räkning leta reda på till exempel det billigaste el- och telebolaget och teckna avtal med detta för kundens räkning. Av anmälningarna framgår att flera kunder fått en faktura för tjänsten trots att de bara beställt information. De drabbade uppmanas att bestrida fakturorna, de här skriver Upsala Nya Tidning. För övrigt kan man alldeles själv lätt jämföra priser på Internet, och det är alldeles gratis.  

Reglerna på bolånemarknaden bör anpassas så att unga människor lättare kan få bolån, det konstaterar Boutredningen i en rapport. Unga har ofta svårare att få bostadslån jämfört med andra grupper. En orsak är till exempel att reglerna inte anpassats till dagens arbetsmarknad där de fasta jobben blir allt färre. Boutredningen konstaterar samtidigt att det inte är bolåneföretagen i sig som missgynnar de unga. Företagen följer bara Finansinspektionen och Konsumentverkets regler och råd och de är inte anpassade till de ungas villkor, menar boutredningen. 

Flygbolaget Flyme kan inte svära sig fritt från skadestånd, trots att resenärerna godkänt resevillkoren. Det menar Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nu vill att Flyme ska ge ersättning för förlorad arbetsinkomst till två passagerare. Göteborgsposten skriver att parets plan blev försenat och de bokades om till dagen därpå. Flyme vägrade att betala ut ersättning för förlorad arbetsinkomst med hänvisning till resevillkoren. Men enligt ARN gäller Montrealkonventionens regler för passagerarflyg och nämnden rekommenderar Flyme att betala ut ersättning. 

Kommunernas konsumentvägledare ifjol tog itu med minst 158 000 ärenden. Vanligaste problemet hade med boende att göra, därefter kom bilköp, bilreparationer, telefoni och internet. Men Konsumentverket tror att antalet ärenden egentligen är betydligt fler eftersom ett 60-tal kommuner saknas i statistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista