Skumma sparkassor, lev som en dollarmiljonär och gratis för nästan hela slanten

P1 onsdag kl 10.03, natt mot torsdag kl 00.03 och söndag kl 14.00

Skumma sparkassor del 2
Förra veckan granskade Plånboken om ondskefulla sparkassor som lurar pengar av sparare. I veckans program följer vi upp inslaget med att titta lite på sparkassor som förefaller vara seriösa men som inte alltid har rent mjöl i påsen. En lucka i svensk lagstiftning gör det nämligen möjligt att bedriva bankliknanden verksamhet i Sverige, utan att Finansinspektionen har någon chans till insyn.  

Gratis?
Vi älskar allt som är gratis. Men vad betyder ordet egentligen? Lars Melin, docent i svenska vid Stockholm universitet, förklarar fenomenet gratis och ger sin åsikt om reklam och marknadsföring.
Går det att leva som en dollarmiljonär för noll kronor i New York? Plånboken har träffat mannen som lever på att utnyttja kontakter för att byta varor och tjänster till sitt eget fromma. Men hur mycket byteshandel tillåter den svenska skattelagstiftningen? Skattedirektör Björne Sjöqvist, Skatteverket reder ut vilka tjänster man faktiskt får byta. Plånboken tittar också närmre på webbsajterna gratislistan.se och bytessajten rostigspik.se.  

Plånbokens expert i familjerätt, Margareta Brattström  reder ut skillnaderna mellan att vara gift eller sambo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista