2007-02-21

*Ränteprognos chockade marknaden
*Gamla fondkurser på PPM
*Felaktiga golvvärmekablar återkallas
*Fler byter elleverantör
*Spelprogram på TV4 polisanmäls

Torsdagen den 15 februari höjde Riksbanken som väntat styrräntan till 3,25 procent. Ingen blev överraskad av detta, däremot chockade Riksbanken marknaden med prognosen för framtida räntehöjningar. Riksbanken spår nämligen att räntan kommer att ligga på 3,75 procent i februari 2010. Detta är betydligt mindre än vad många av de vanliga bankerna spått. Handelsbanken har till exempel spått att räntan kommer att ligga på 5,25 procent 2010. Om Riksbanken får rätt så har de som nyligen bundit sina bolån gjort en dålig affär. Om Handelsbanken får rätt så får de som valt rörlig ränta betala dyrt.

Den som byter fonder hos Premiepensionsmyndigheten (PPM) utifrån de kurser som anges på hemsidan riskerar att bli vilseledda. Fondkurserna kan nämligen vara upp till två veckor gamla. PPM:s Mats Öberg säger till Svenska Dagbladet att systemet inte är byggt för dagshandel utan mer för långsiktigt sparande. Han lovar inte heller någon bättring när det gäller de gamla kurserna. Däremot kommer annan fondinformation att förbättras.

Allt fler elkunder byter elleverantör genom aktiva val. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort på uppdrag Energimyndigheten. I fjol ökade hushållens elleverantörsbyten med 18 procent jämfört med året innan. I december var ökningen hela 42 procent. Orsaken tros vara ökad marknadsföring från elhandelsföretagen och det höga elpriset under 2006.

Lotteriinspektionen har polisanmäl TV4 och två produktionsbolag som ansvarar för kanalens program Game On och Hjärnkoll. Det handlar om spelprogram där tittarna uppmanas ringa betalsamtal för att lösa en ordlek. Den som kommer fram och svarar rätt vinner pengar. Men eftersom tittarna kopplas fram slumpmässigt så handlar det om lotteri, tycker Lotteriinspektionen. Programmakarna polisanmäls därför för grovt dobbleri alternativt grovt bedrägeri.

Den som har ett golvvärmesystem med delar från kabeltillverkaren Nexans kan ha problem. Nexans har nämligen återkallat ett antal värmekablar efter att ett fel upptäckts. Kunder som fått golvvärme med de aktuella kablarna installerade uppmanas att stänga av värmen och kontakta inköpsstället eller installatören.

Återkallade värmekablar:
Nexans Millimat sålda under perioden:
2006-11-07 – 2007-02-14
Nexans Millikit sålda under perioden:
2006-10-27 – 2007-02-14
Hunton Silencio EL sålda under perioden:
2006-11-09 – 2007-02-14

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista