2007-02-28

- Ryanair på ”svarta listan”
- Radon ger lägre hyra
- 70-talister måste spara till pension
- Värmepumpar går sönder i kyla
- KO stämmer Marlboro Classics
- Lättare att jämföra elpriser
- Telefonförsäljare lovar stoppa telefonförsäljare 

I förra veckan uppdaterades tidningen råd och röns svarta lista. På den finns nu 87 företag som inte följt allmänna reklamationsnämndens beslut. Ett nygammalt företag på listan är flygbolaget Ryanair, som inte följt reklamationsnämndens beslut. Flygbolaget menar dock att felet ligger hos ARN som inte skriver till bolaget på engelska. Dessutom menar Ryanair att ARN inte är rätt myndighet att handlägga den här typen av ärenden, det skriver nättidningen e24.se. För några år sedan fanns Ryanair också på svarta listan.  

Radon ska ge lägre hyra, det konstaterar hovrätten i en dom och ger en hyresgäst 30 procents hyresrabatt. Hyressänkningen gäller till dess att lägenheten sanerats från radonet. Enligt tidningen Bofast så känner få till radonhalten i den egna lägenheten. Samtidigt visar beräkningar att mellan fem och åtta procent av alla lägenheter har för höga radonhalter. Många skulle därför kunna få lägre hyra om radonhalten mättes. 

Om du är 70-talist så bör du spara mellan 600 och 1000 kronor i månaden för att få en acceptabel levnadsstandard som pensionär. Det konstaterar försäkringsbolaget Folksam i en ny rapport. Är du 70-talist och arbetare bör du ha sparat ihop 650 000 kronor när du går i pension för att få 70 procent av slutlönen. Är du tjänsteman är den summan 850 000 kronor. För de 70-talister som saknar tjänstepension så fördubblas sparbehovet. 

30 000 värmepumpar från Panasonic kan ha ett inbyggt fel som gör att de går sönder när det är kallt. Bolaget tvingas nu reparera pumpar för tiotals miljoner kronor, det här skriver tidningen Dagens industri. Värmepumpar används för att flytta värme lagrad i luft, mark, berg eller vatten in i huset.  

Konsumentombudsmannen, KO stämmer nu den svenske generalagenten för klädmärket Marlboro Classics. KO anser att de helsidesannonser för kläderna som kunnat ses i tidningar i själva verket är indirekt tobaksreklam. Enligt KO är förbudet mot tobaksreklam generellt och ska därför även omfatta annonser för kläder, om tobaksproduktens varumärke finns med i annonsen. Marknadsdomstolen får nu avgöra vem som har rätt. 

Konsumentverket har lanserat en ny version av sin webbtjänst ”Elpriser”, där konsumenterna kan jämföra priser och avtalsformer. Den nya versionen underlättar bland annat för den som vill göra ett miljövänligt val eller hitta specialerbjudanden. 

Är du företagare och blir uppringd av en försäljare som mot betalning lovar att spärra ditt telefonnummer för just telefonförsäljare så är det nog bäst att lägga på. Det finns nämligen inget sådant fungerande register för företagare. Johan Talenti på branschorganisationen Svenska Callcenterföreningen säger till affärstidningen realtid.se att föreningen inte uppmanar medlemsföretagen att söka i eventuella spärregister.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista