Gratis är gott

Du behöver inte spendera en massa pengar på dyra program för att få din dator att fungera. Det finns många alternativ som är helt gratis. Plånbokens reporter och datornörd Magnus Gustavsson har följande favoriter:

Linux

Linux är ett gratis operativsystem som alternativ till Microsoft Windows. Det är dock inte helt okomplicerat. Är du en vanlig hemanvändare så kanske det trots allt är bättre att betala för ett operativsystem från Microsoft. Är du datorkunnig så är dock Linux ett alternativ. På http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux kan du läsa mer om Linux.

Open office

Open office är ett gratisalternativ till Microsofts officepaket. I Open office kan du göra i princip samma sak som i Microsofts officepaket. Writer ersätter Word, Calc ersätter Excel, Impress ersätter PowerPoint. Dessutom finns det ytterligare delar som till exempel databasprogram och ett program för att skriva matematiska formler. En nackdel finns dock med Open office: stavningskontrollen i ordbehandlingsprogrammet är inte helt perfekt. Bland annat klarar den inte av sammansatta ord. Ladda ner Open office på www.openoffice.org.  

AVG Antivirus

Från företaget Grisoft kommer antivirusprogrammet AVG. För hemanvändare är programmet alldeles gratis. Dessutom får användarna automatiska uppdateringar av virusdatabaserna. Ett perfekt alternativ till betalprogram. Ladda ner programmet på http://free.grisoft.com.

Gimp

På www.gimp.org kan du ladda ner ett kraftfullt bildbehandlingsprogram. Med några få undantag så klarar Gimp av allt som till exempel Adobe Photoshop klarar av.  

Andra gratisprogram som kan vara intressanta:

Gaim

Är du trött på att alla dina kompisar använder olika chattprogram? MSN Messenger, ICQ, Yahoo Messenger osv. Gaim har lösningen! På http://gaim.sourceforge.net kan du ladda ner programmet som gör att du kan chatta i inte mindre än elva olika system samtidigt.  

Mozilla

www.mozilla.com kan du ladda ner en hel rad gratisprogram. Här hittar du till exempel Firefox, ett alternativ till webbläsaren Internet Explorer. Du kan dessutom ladda ner så kallade add-ons till Firefox, dvs. små program med en mängd olika funktioner som integreras i webbläsaren. På www.mozilla.com hittar du också e-postprogrammet Thunderbird som har betydligt fler funktioner än till exempel Microsofts Outlook Express. 

VLC Player

www.videolan.org kan du ladda ner VLC Player, en mediespelare som stödjer de flesta format som finns. Ett bra alternativ till Microsofts Media Player. 

Mediaportal

Mediaportal är ett gratisalternativ till Windows Media Center. Här kan du koppla ihop din dator med din TV eller andra roliga prylar. Har du rätt sorts TV-kort till din dator kan du med hjälp av Mediaportal spela in TV-program precis som på en vanlig video. Mediaportal hittar du på www.team-mediaportal.com.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista