2007-04-11

- Flygbolag slarvar med information
- BA slarvar med bagage
- Broccoli innehåller för mycket vatten
- Ingen salmonella i svenska kycklingar
- Kreditmarknadsbolag straffas av FI
 -Ingen ersättning för mejlstrul

Flygbolag slarvar med information
Många flygbolag slarvar med att informera passagerarna om rättigheterna vid till exempel förseningar och inställda flyg. Konsumentverket har kontrollerat några av de vanligaste flygbolagen i Sverige. Endast vid en fjärdedel av kontrollerna uppfylldes kraven på ett tydligt anslag vid incheckningsdisken. Vid två tredjedelar av kontrollerna uppfylldes inte kraven på skriftlig information till passagerarna. Sämst bland de större bolagen i undersökningen var Ryanair som inte delade ut någon skriftlig information vid förseningar. Bolaget hade inte heller anslag vid incheckningsdiskarna. Om inte bolagen bättrar sig riskerar de att bli stämda av konsumentombudsmannen KO.

BA slarvar med bagage
De europeiska flygbolagens samarbetsorganisation Association of European Airlines AEA har nu sammanställt statistik för helåret 2006. Organisationen konstaterar till exempel att British Airways är sämst på att hålla ordning på bagaget. BA tappade nämligen bort 23 av 1000 väskor, klart över genomsnittet på 16 väskor av 1000. Sämst på att komma fram i tid var det portugisiska bolaget TAP. Bara 54 procent av bolagets flygningar höll tiden. SAS Scandinavian Airlines hamnade i mitten både när det gäller bagage och förseningar. 

Broccoli innehåller för mycket vatten
Kunderna får inte den mängd broccoli de betalar för, det konstaterar Konsumentföreningen Stockholm. KfS har undersökt nio olika märken av fryst broccoli. Fem av dem innehöll 10-15 procent tillsatt vatten utan att det räknats av från vikten. ICAs och Coops broccoli från Ecuador klarade testen utan anmärkning. Findus hade glaserat broccolin – dvs tillsatt vatten, men det angavs på förpackningen och vikten var också korrekt. Sämre gick det för Willys, Eldorado, ICA handlarnas broccoli från Spanien, Euroshopper och X-tra från Coop. Lidls broccoli gav däremot inget entydigt svar i testen.

Ingen salmonella i svenska kycklingar
Det finns salmonella i nästan var fjärde kycklingflock inom den Europeiska unionen. Däremot finns det inte någon salmonella hos svenska kycklingar, det visar en studie som gjorts av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA. Hur stor andel av kycklingflockarna som var smittade med salmonella varierade kraftigt mellan länderna från 0 till 68 procent. EU-kommissionen ska nu ta fram mål för att få ner antalet fall av de allvarligaste salmonellatyperna 

Kreditmarknadsbolag straffas av FI
Kreditmarknadsbolaget Exchange Finans Europe AB har fått en varning av Finansinspektionen. Bolaget ska dessutom betala en straffavgift på en halv miljon kronor. Orsaken är att kapital tagits ut ur bolaget på ett sätt som strider mot aktiebolagslagen. Exchange finans har också bedrivit bankverksamhet utan att ha tillstånd för det. Bolaget har omkring 400 kunder som sammanlagt satt in 60 miljoner kronor. Finansinspektionen har för övrigt granskat samtliga 14 kreditmarknadsbolag som erbjuder sparande för privatpersoner. Enligt FI finns vissa brister men det finns inget akut hot mot bolagens finansiella ställning och spararnas pengar. FI har trots detta förordnat revisorer i fyra bolag där det finns skäl att förstärka bevakningen. Detta gäller Svea Ekonomi, Flexil Finans, Exchange Finans och Collector.  

Ingen ersättning för mejlstrul
Det blir ingen ersättning för TeliaSoneras svenska kunder som drabbades av omfattande mejlstrul under påskhelgen. Mellan långfredagen och påskdagen var det mycket svårt att skicka och ta emot e-post i TeliaSoneras nät. Men för att få ersättning krävs stopp i fem dygn. TeliaSoneras finska kunder kan däremot komma att få kompensation för strulet. Enligt de finska villkoren får kunderna ersättning redan efter ett 24 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista