2007-04-18

- Sandesjö vill inte fortsätta som generaldirektör
- Högre räntor spås i vårbudgeten
- Stockholmsbörsen slog kursrekord
- Tele2-reklam riktad till barn granskas
- Plus-Sverker fyller 60 år

Sandesjö vill inte fortsätta som generaldirektör
Håkan Sandesjö, som idag är tillförordnad generaldirektör för Konsumentverket, vill inte ha det jobbet i fortsättningen och söker därför inte tjänsten som generaldirektör för Konsumentverket.

Det stod klart efter att sista ansökningsdagen för tjänsten passerat utan att det kommit in någon ansökan från honom. Till Plånboken säger Sandesjö att hans beslut beror på att varken en flytt till Värmland eller fortsatt pendling mellan Stockholm och Karlstad är möjlig för honom av familjeskäl.

Även om Sandesjö inte sökt tjänsten så har 13 andra personer gjort det. Dom flesta av de sökande arbetar idag inom rättsväsendet eller på någon myndighet. Men det är bara en av dom sökande som jobbar vid Konsumentverket idag.

På jämställdhets- och integrationsdepartementet, dit Konsumentverket hör, vill man i nuläget inte kommentera lämpligheten hos de sökande. 

Högre räntor spås i vårbudgeten
Det är goda tider för den svenska ekonomin, jobben kommer att bli fler och statsfinanserna är starka. Den bilden målade finansminister Anders Borg upp när han la fram sin första vårbudget i måndags.

Regeringen räknar med fortsatta skattesänkningar nästa år och flaggar för kommande räntehöjningar. Enligt regeringens prognos kommer reporäntan att höjas med en och en halv procent inom de närmaste två åren.

För övrigt innehöll den ekonomiska vårpropositionen många förslag som redan var kända, däribland avvecklad fastighetsskatt, höjd reavinstskatt, slopad förmögenhetsskatt och miljöbilspremie.  

Stockholmsbörsen slog kursrekord
Samma dag som regeringen presenterade sin vårbudget slog Stockholmsbörsen nytt kursrekord. Den tidigare toppnoteringen var över sju år gammal. I och med den senaste tidens utveckling har börsen återhämtat nedgången i mars och uppgången spås fortsätta framöver. 

Tele2-reklam riktad till barn granskas
Just nu dimper det ner kuvert hos föräldrar till barn födda omkring år 2000. Det är kuvert från Tele2 försett med en pratbubbla där det står: ”Ska någon börja skolan snart? Här kommer en present.” Försändelsen innehåller ett kontantkort laddat med 25 kronor.

Det här tycker Konsumentverket kan ses som en reklamkampanj indirekt riktad till barn och menar att den är både vilseledande och strider mot så väl god marknadsföringssed som Internationella Handelskammarens regler.

Konsumentverket ska nu i första hand framföra sina synpunkter till företaget och invänta svar innan verket bestämmer sig för hur de ska gå vidare i fallet. 

Plus-Sverker fyller 60 år
Och sist i kortnyheterna vill Plånboken utropa hipp hipp hurra för SVT-programledaren Sverker Olofsson som gjort sig känd för sitt brinnande engagemang för konsumenten. Han fyller nämligen 60 år på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista