Din machete i deklarationsdjungeln

P1 onsdag 18/4 10.03, torsdag 19/4 00.03, söndag 22/4 14.03

Plånboken denna vecka tar itu med deklarationen, som står för dörren. I studion finns våra experter Anders Andersson från Privata Affärer och Björne Sjökvist från Skatteverket, som hjälper Plånbokens lyssnare att hamna rätt bland inkomstuppgifter, K4 - blanketter och reseavdrag. Även om inte den nya regeringen suttit så länge, så har de ändå hunnit införa vissa förändringar som kan vara bra att hålla koll på.

Du får veta vad du behöver för att kunna deklarera, vilka blanketter som behövs till vad, hur du förfar med de förtryckta uppgifterna och vilken deklarationsform som passar vem. Vi tittar också närmare på tre områden som kan vara extra knepiga: dubbelt boende, försäljning av bostad och aktieaffärer.

Dessutom handlar det om barn - och fritidsförsäkringar. Du hör reportage om ny svensk forskning som kan göra framtidens ridhjälmar lite säkrare, och vår försäkringsexpert Gunnar Olsson berättar hur man ska tänka försäkringsmässigt rätt när ens barn vill börja med riskfyllda fritidsaktiviteter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".