2007-05-09

- KO kräver hårdare tag mot telefonförsäljare
- SMS-bedragare lånar pengar i ditt namn
- PPM rensar i fonddjungeln
- Fler tror på dyrare bostäder
- FI ska ta reda på svenskarnas finanskunskap
- Byt a-kassa och spara tusenlappar

KO kräver hårdare tag mot telefonförsäljare
Konsumentverket föreslår att telefonförsäljare måste skaffa en underskrift av kunden för att köpet ska vara giltigt. Problemet med telefonförsäljare som lurar kunderna är nämligen stort, enligt verkets tf generaldirektör Håkan Sandesjö som menar att obligatoriska underskrifter skulle ge en rejäl sanering av bluffmakarna. Idag är det däremot svårt att stoppa oseriösa företag som använder negativ avtalsbindning och andra vilseledande försäljningsmetoder, det här skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

SMS-bedragare lånar pengar i ditt namn
Många människor runt om i landet har drabbats av en ny typ av mobiltelefonbedrägeri. Bedragaren tar helt enkelt reda på ditt personnummer som sedan används till att registrera ett kontantkort till mobiltelefon i ditt namn. Sedan skickar bedragaren ett sms med ditt personnummer men med sitt eget bankkontonummer till någon av de företag som erbjuder snabba lån via sms. Tio minuter senare har bedragaren pengarna på sitt konto och några dagar senare dyker räkningen upp i din brevlåda. Curt Larsson vid Kristianstadspolisen säger att det är lätt att få tag på bedragarna eftersom de måste ange sina egna kontonummer. Magnus Johansson, vd för mobillån.se, säger till Plånboken att problemet skulle kunna undvikas om företagen fick tillåtelse att matcha personnummer och kontonummer, något som i dag inte är möjligt på grund av banksekretessen.

PPM rensar i fonddjungeln
Premiepensionsmyndigheten PPM vill rensa i fonddjungeln. Idag finns runt 780 fonder att välja mellan, vilket många tycker är krångligt enligt PPM. Dessutom är hela 90 procent av sparkapitalet placerat i 150 av de populäraste fonderna. PPM föreslår därför att antalet fonder ska minskas till mellan 150 och 300. Dessutom ska de fonder som har sämst avkastning kastas ut ur systemet. Förutom förslaget med färre fonder vill PPM också införa en avgift för dem som byter fonder mer än fyra gånger per år.

Fler tror på dyrare bostäder
Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser under det kommande året ökar. Det visar banken SEBs senaste boprisindikator som presenterades i måndags. 73 procent av hushållen tror på högre bostadspriser. För en månad sedan var samma siffra 65 procent. Inte sedan sommaren 2005 har så många trott på högre priser. Enligt SEB är den främsta orsaken att regeringen tänker avskaffa fastighetsskatten.

FI ska ta reda på svenskarnas finanskunskap
Hur mycket vet egentligen svenskarna om finansmarknaden? Svaret på den frågan ska Finansinspektionen ta reda på. FI har skickat ut en enkät till 1200 hushåll som ska visa hur bra svenskarna är att få inkomsterna att räcka, hur svenskarna planerar för framtiden genom att till exempel spara och hur svenskarna väljer finansiella tjänster. Kartläggningen ska vara klar i mitten av juni.  

Byt a-kassa och spara tusenlappar
Det går att spara mycket pengar genom att byta a-kassa. En musiker skulle till exempel spara mer än tvåtusen kronor genom att byta från Musikernas till Akademikernas a-kassa som är den billigaste a-kassan med en månadsavgift på 240 kronor. Förutsättningen att bli medlem i akademikernas a-kassa är att man har en akademisk examen eller minst 120 högskolepoäng. Avgifterna till a-kassorna varierar beroende på arbetslösheten inom yrket. Därför kan människor som kvalar in i flera olika a-kassor spara pengar på att välja den billigaste.