2007-05-23

- Livsmedelsjättar stoppar tillsatser i mat
- Snart kan du ångra lånet
- Sängföretag får kritik för regnkampanj
- Fler krögare ska åtalas för matförgiftning
- Snuskigt lösgodis längs ner i hyllan en myt

Livsmedelsjättar stoppar tillsatser i mat
Två av Storbritanniens största livsmedelskedjor, Marks & Spencer och ASDA, slutar att sälja ett antal livsmedel som innehåller konstgjorda färg- och smakämnen. Det rör sig om så kallade azofärgämnen som bland annat finns i färgglatt godis, aspartam som är ett sötningsmedel och natriumglutamat som används som smakförstärkare i till exempel chips och kryddor. Beslutet togs efter att uppgifter läckt ut från en opublicerad studie om kopplingar mellan tillsatser i maten och ADHD hos barn. Det svenska Livsmedelsverket skriver i en kommentar att det inte finns någon anledning att i dagsläget varna för ämnena då de är godkända enligt gällande EU-regler.

Snart kan du ångra lånet
Ångerveckor kan komma att införas på vanliga konsumentlån i Sverige. Det är EU:s konsumentministrar som nu är överens om ett förslag som EU-kommissionen tagit fram. Förslaget innebär bland annat om bättre information till konsumenterna om lånevillkor, räntor och liknande. Dessutom föreslås alltså att ångerveckor ska införas för lån upp till knappt en miljon kronor. Bostadslån är undantagna, däremot så ska det gå att ångra så kallade SMS-lån. 

Sängföretag får kritik för regnkampanj
Sängföretaget Sova lovar i stora tidningsannonser pengarna tillbaka om du handlar en säng för minst 5000 kronor och det regnar på midsommarafton. Vad annonsen inte säger är att det måste regna minst fem millimeter i Jägersro i Malmö mellan klockan 12 och 15 på midsommarafton. Det har för övrigt inte inträffat under åtminstone de senaste sju åren. Konsumentverkets jurist Mattias Grundström säger till Göteborgsposten att annonsen är vilseledande eftersom den inte ger tillräcklig information om kampanjvillkoren. Sova har nu lovat att ändra annonsen under resten av kampanjperioden.  

Fler krögare ska åtalas för matförgiftning
Många svenskar matförgiftas på restauranger. Samtidigt är det få krögare som åtalas för matförgiftningar. Nu ska det bli ändring på detta. Livsmedelsverket ska tillsammans med åklagare och kommunala inspektörer ta fram en vägledning så att krögarna lättare ska kunna åtalas. Vägledningen ska bland annat innehålla detaljerad information om vad som ska dokumenteras i anmälan.  

Snuskigt lösgodis längs ner i hyllan en myt
Länge har vi fått höra att det kryllar av bakterier bland godiset på nedersta hyllan i butikerna. Tänk bara på alla småbarn som rotat runt med smutsiga fingrar och smuts från som golvet dammat runt! Konsumentwebbplatsen Testfakta.se har låtit ett laboratorium testa myten genom att undersöka godis från nedersta hyllan. Inget av proverna visade dock på några föroreningar. Karamellkungens vd Morgan Christoffersson säger till Testfakta.se att han inte är förvånad eftersom sockerhalten i godis är så hög så att det nästan inte sker någon bakterietillväxt. Så snuskigt godis på nedersta hyllan verkar alltså vara en myt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".