2007-05-30

- Enklare att byta bank
- Visakort spärras för utländska kortköp
- Polisen varnar för asfaltsläggare
- Blåslampa till Göteborgsposten

Enklare att byta bank
Från och med den första juni så blir det enklare att byta bank. Då införs nämligen nya rutiner som gör att kunderna snabbt ska kunna flytta med sig tjänster till den nya banken. Bland annat får bankerna gemensamma formulär som ska användas för att gå igenom vilka tjänster kunden har knutna till kontot i den gamla banken. Det kan till exempel handla om automatiska överföringar, Internet- och telefonbank, det här skriver Göteborgsposten. Det nya systemet innebär däremot inte att kunden kan flytta över kontonummer och koder till en ny bank, en idé som länge diskuterats.  

Visakort spärras för utländska kortköp
Samtliga Visakort som utfärdats av Skandiabanken har spärrats för betalning på utländska webbplatser som inte ställer krav på så kallad CVV-kod. En CVV-kod är för övrigt en tresiffrig kod på baksidan av kortet som ökar säkerheten. Spärren infördes efter att Skandiabanken upptäckt en ökning av kortbedrägerierna under den senaste månaden. Banken ska nu se över rutinerna för köp på Internet utan CVV-kod. Dessutom ska redan genomförda betalningar granskas. Stoppet kommer sedan successivt att hävas.  

Polisen varnar för asfaltsläggare
Med våren och sommaren kommer också de ambulerande asfaltsläggarna till Sverige. Det handlar ofta om utländska arbetare som åker Sverige runt och erbjuder asfaltsläggning på uppfarter och annat. Men enligt polisen i Östergötland blir det ofta blir det problem med undermåligt arbete och bråk om betalning. De varnar nu allmänheten för asfaltsläggarna som sedan i början av maj verkat i bland annat Skåne, Kalmar Jönköpings och Västra Götalands län. Kommissarie Mikael Kinnå säger till Corren.se att ambulerande asfaltsläggare inte nödvändigtvis är bedragare men att så pass många kunder ändå råkat ut för problem så att det nu är motiverat med en varning.  

Blåslampa till Göteborgsposten
Organisationen Sveriges Konsumenter har nu delat ut sitt årliga pris Blåslampan, ett pris som symboliserar att pristagaren sätter fart på konsumentarbete och på ett nyskapande sätt slår vakt om konsumenternas intressen. Årets pris går till Göteborgspostens konsumentredaktion. Motiveringen lyder: Göteborgs-Postens konsumentredaktion får priset för att de sedan många år utmärkt sig bland svenska medier genom en konsekvent och bred satsning på konsumentfrågorna i ämnen som ligger de vanliga läsarna nära. I tider när konsumentjournalistik är en bristvara och många redaktioner tonat ner sin bevakning har G-P hållit fast vid sin linje att konsumentfrågor kräver kompetens, konsekvens och resurser och satsat på en egen konsumentredaktion. På så sätt har de bidragit till ett ökat medvetande hos konsumenterna och förhoppningsvis en ökad konsumentmakt i sitt spridningsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".