2007-07-04

-Försäljningsrekord för miljöbilar
-Telia toppar klagomålslistan
-Många klarar inte oförutsedda utgifter
-Flyttstopp kan hävas
-Nytt tjänstepensionsavtal för unga svenskar
-Nya bud om reavinstskatten
Infällda halogenlampor brandfarliga

Försäljningsrekord för miljöbilar
Försäljningen av miljöbilar har slagit nytt rekord. 23 058 miljöbilar såldes i Sverige under årets första sex månader. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period i fjol. Den 1 april infördes en miljöbilspremie på 10 000 kronor för privatpersoner. Men fler än väntat har nappat på erbjudandet och för att premiepengarna ska räcka så måste anslagen fördubblas fram till 2009, detta enligt BilSwedens prognos. Miljöminster Andreas Carlgren säger till Svenska Dagbladet att pengar ska skjutas till om det behövs. Men det krävs ett nytt riksdagsbeslut och varifrån pengarna ska tas är oklart.

Telia toppar klagomålslistan
TeliaSonera hamnar i topp när det gäller klagomål på telefoni och Internet. Ser man däremot till antalet klagomål i förhållande till marknadsandelar så får Phonera flest klagomål när det gäller fast telefoni medan Glocalnet toppar klagomålslistan för Internettjänster. När det gäller mobiltelefoni så ligger Telenor i topp. Det här konstaterar Post- och telestyrelsen PTS i en ny rapport. PTS har gått igenom de klagomål om telefoni- och Internettjänster som kommit in till PTS, Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden och Konsumenternas tele- och internetbyrå.

Många klarar inte oförutsedda utgifter
Var femte svenskt hushåll klarar inte av en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. Det konstaterar Finansinspektionen i en färsk rapport. Två tredjedelar har inte heller någon plan för vad man ska göra om inkomsten sänks kraftigt under lång tid, till exempel vid arbetslöshet. På plussidan så konstaterar Finansinspektionen att 70 procent av hushållen uppger att de inte har några ekonomiska problem. Rapporten visar dessutom att en av tre som vänt sig till finansiella rådgivare inte litar på de råd som givits. Finansinspektionen har på regeringens uppdrag gjort undersökningen för att ta reda på om svenskarna behöver få bättre information och kunskap om finansiella tjänster.

Flyttstopp kan hävas
Flyttstoppet för pensionssparande, som infördes i februari, kan komma att hävas i april nästa år. Det föreslår nu regeringen. Stoppet infördes efter att EUs domstol förbjudit Danmark att ha olika regler för inhemska och utländska försäkringsbolag. Regeringen var rädd att detta skulle leda till att en mängd svenskar skulle flytta sina pengar utomlands för att slippa betala svensk skatt. De nya reglerna innebär att försäkringsbolagen tvingas meddela Skatteverket när en sparare flyttar sina pensionspengar utomlands. Dessutom måste de utländska bolagen lämna information till Skatteverket.

Nytt tjänstepensionsavtal för unga svenskar
35 000 svenskar mellan 25 och 28 år berörs av det nya tjänstepensionsavtalet som trädde i kraft vid halvårsskiftet. Det nya ITP-avtalet berör privatanställda tjänstemän som omfattas av kollektivavtal. Tjänstepensionen är premiebestämd, dvs. det man till slut får ut beror helt på hur mycket pengar som betalats in och hur placeringarna sedan utvecklats. Hälften av pensionsinsättningarna måste placeras i traditionell försäkring. Den andra hälften kan däremot placeras i både en traditionell pensionsförsäkring och en fondförsäkring. De som berörs av den nya ITP-planen måste inom tre månader välja var pengarna ska placeras, annars hamnar allt i Alectas traditionella pensionsförsäkring.

Få väljer pensionsförvaltare
Bara en tredjedel av dem som har avtals- eller tjänstepension via sin arbetsgivare har gjort ett aktivt val av pensionsförvaltare. Det här visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort. 16 procent säger att de inte orkat, 15 procent säger att de nöjer sig med det automatiska valet medan 10 procent inte vet vilken förvaltare de ska välja.

Nya bud om reavinstskatten
Regeringen har utarbetat ett nytt förslag när det gäller reavinstskatten vid försäljning av bostäder. I det nya förslaget blir skatten 25 procent och inte 30 som i det tidigare förslaget. Samtidigt ska det bli dyrare att skjuta upp betalningen eftersom det införs en ränta på två procent på den uppskjutna skatten. Vilket av förslagen som till slut blir verklighet är ännu oklart.

Infällda halogenlampor brandfarliga
Infällda halogenlampor kan vara en brandfara. I mitten av juni eldhärjades ett hus i Ängelholm efter att det tagit eld i träet runt de infällda lamporna. Detta trots att lamporna var fackmässigt installerade. Jan Klauser vid räddningstjänsten i Ängelholm säger till TT att hettan från lamporna successivt torkar ut träet. Ju torrare träet blir desto lättare kan det antändas av värmen. För att minska brandrisken bör man därför fästa lamporna i gipsskivor och inte trä. Dessutom bör halogenlamporna vara framåtriktade och så måste man se till att ventilationen kring lamporna är god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".