Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-07-11

-Bopriserna fortsätter uppåt
-Kortköp i utlandet kan bli dyr affär
-KO stoppar reklam för lån
-Toyota och Smart ett smart klimatval
-Lättare att jaga fildelare
-Fel i spelmaskin dyr affär för Microsoft

Bopriserna fortsätter uppåt
De svenska bostadsrättspriserna fortsätter att stiga. Under de senaste tolv månaderna har ökningen i genomsnitt varit 15 procent. Priserna väntas fortsätta uppåt men samtidigt märks nu en avmattning i prisökningen, framförallt i Stockholms innerstad. De nya siffrorna från Mäklarstatistik visar också att prisökningarna i Stockholm och Göteborgs förorter var betydligt högre än i innerstäderna. Mäklarstatistik är ett samarbetsprojekt mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet.

Kortköp i utlandet kan bli dyr affär
Många svenskar som använder sina bank- eller kreditkort utomlands riskerar att få betala höga växlingsavgifter. Orsaken är att allt fler utländska banker och butiker låter kunden bestämma om köpet ska debiteras i den lokala valutan eller i svenska kronor. Om kunden då väljer svenska kronor så riskerar växlingsavgiften att bli dubbelt så hög jämfört med om köpet debiterats i den lokala valutan. Det här visar en undersökning som Ekoredaktionen gjort.

KO stoppar reklam för lån
Konsumentombudsmannen KO har förbjudit utlåningsföretaget Folkia att göra reklam med hjälp av formuleringen, ”Behöver du pengar?”. Det finns särskilda regler för marknadsföring av krediter. Bland annat ska den vara återhållsam och måttfull och inte missleda konsumenterna om de ekonomiska följderna av att ta ett lån. KO menar att Folkias marknadsföring strider mot kravet på återhållsamhet och måttfullhet och därmed också mot god marknadsföringssed. Folkia har lovar att sluta med reklamen.

Toyota och Smart ett smart klimatval
Hybridbilen Toyota Prius släpper ut minst koldioxid av alla bensindrivna bilar på den svenska marknaden. Bland dieselbilar så är det Smart Fortwo som släpper ut minst. Det visar årets upplaga av Nybilsguiden som sammanställs av Konsumentverket. Enligt den definition som regeringen använder så får bilar släppa ut max 120 gram koldioxid per kilometer om de ska få kallas miljöbilar. Åtta bensinbilar och 17 dieselbilar klarar den gränsen.

Lättare att jaga fildelare
Det ska bli lättare för till exempel artister och filmskapare att jaga fildelare på nätet. Justitiedepartementet föreslår nu att upphovsmännen ska kunna gå direkt till domstol och begära att fildelarnas identitet ska lämnas ut av internetoperatörerna. På så sätt skulle upphovsmännen slippa gå omvägen via polisen. Förslaget, som nu skickats ut på remiss, är en del av genomförandet av EG-direktivet om skyddet för immateriella rättigheter.

Fel i spelmaskin dyr affär för Microsoft
Ett fel i Microsofts populära spelkonsol Xbox 360 tycks bli en dyr affär för företaget. Felet gör att spelmaskinen slutar att fungera samtidigt som tre röda lampor på apparaten börjar blinka.  Microsoft har nu avsatt motsvarande sex miljarder kronor för att åtgärda felet. Bland annat förlängs garantin till tre år de nästan 12 miljoner spelmaskiner som redan sålts, det här skriver Financial Times.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".