2007-07-18

-Försäkringsvillkor anmäls till JämO
-Allt dyrare att köpa småhus
-Var femte svensk är miljonär
-Många studenter har ekonomiska problem
-Ökat intresse för miljöfonder
-Färre skrotar bilen

Försäkringsvillkor anmäls till JämO
Är en äggstock lika mycket värd som en testikel? Den frågan ska nu Jämställdhetsombudsmannen Jämo svara på. Enligt försäkringsbolagens branschorganisation Försäkringsförbundet så räknas nämligen inte förlusten av en äggstock som medicinsk invaliditet. Det gör däremot förlusten av en testikel. En kvinna som nekats ersättning efter att hon tvingats operera bort en äggstock anmäler därför villkoren till JämO och JO eftersom hon anser att reglerna är orättvisa, det här rapporterar SVT Text.

Allt dyrare att köpa småhus
Småhuspriserna i Sverige har stigit med nio procent på ett år, det här visar ny statistik från SCB. Prisuppgången mellan det första och andra kvartalet i år var fyra procent. Störst var ökningen i Västernorrland, Jönköping, Gotland och Stockholm. Jämtland var det enda län där småhuspriserna sjönk. Genomsnittspriset för ett hus ligger nu på drygt 1,7 miljoner kronor. Inte oväntat så är husen dyrast i Stor-Stockholm där snittpriset är 3,2 miljoner kronor.

Var femte svensk är miljonär
Var femte svensk över 20 år är miljonär, det vill säga tillgångarna minus skulderna överstiger en miljon kronor. För övrigt så ingår bostäder i begreppet tillgångar. Statistiska centralbyrån SCB:s nya förmögenhetsstatistik visar också att svenskar mellan 20 och 29 år i genomsnitt har en förmögenhet på 60 000 kronor. Detta kan jämföras med 65- till 74-åringarna som i snitt har 820 000 kronor i nettoförmögenhet. När det gäller inkomster så tjänar männen mest runt 50-årsåldern medan kvinnornas inkomsttopp kommer tio år tidigare. Kvinnor tjänar också mindre än män.

Många studenter har ekonomiska problem
En av fyra studenter har övervägt att sluta studera på grund av ekonomiska svårigheter. En majoritet känner också oro för att ekonomin inte ska gå ihop under sommaren. Det här visar en ny rapport om studenters ekonomiska situation som fackförbundet SIF gjort. Nära en tredjedel av studenterna skulle till exempel inte klara en oförutsedd utgift på 1000 kronor. Utbildningsminister Lars Leijonborg säger i en kommentar till TT att studenternas trygghetssystem ska utredas. Bland annat ska villkoren för studenter som blir långvarigt sjuka ses över, något som SIF också efterlyst. Leijonborg återupprepar också löftet att studiemedlen ska höjas under mandatperioden.

Ökat intresse för miljöfonder
Intresset för att spara i miljöfonder ökar. I fjol skedde 11 procent av fondsparandet i miljöfonder. Året innan var samma andel fyra procent, det här visar statistik från Folksam som e24.se tagit del av. Enligt Folksam finns det 45 miljöfonder på den svenska marknaden. Det finns dock ingen exakt definition av vad en miljöfond är för något. I vissa miljöfonder ingår till exempel bolag inom oljeindustrin, i andra är sådana bolag förbjudna.

Färre skrotar bilen
Bilskrotningen har minskat drastiskt sedan bilskrotspremien tog slut i början av juni. I maj, när man fortfarande fick lite pengar för att skrota en bil så skrotades 60 000 bilar. Dessutom skrotades 25 000 gamla bilar under några dagar i juni då 4000 kronor betalades ut om man skrotade en bil utan katalysator. Sedan dess får man inga pengar alls när man skrotar sin bil och det har lett till att bara 18 000 bilar skrotats. Fortfarande rullar 300 000 bilar utan katalysator runt på våra vägar, men regeringen vill inte ge några löften om nya ersättningar, det här rapporterar Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".