2007-07-25

-FI stoppar kommunalt bosparande
-Otillåten reklam stoppas av KO
-EU vill ha hårdare regler för flygannonser
-Bomäklare spår avmattning
-Försäljningsrekord för etanol
-Gasolgrill skapar mest farliga ämnen

FI stoppar kommunalt bosparande
Finansinspektionen FI stoppar nu bosparandet i fyra kommunala bostadsbolag i Småland. Bolagen har låtit hyresgästerna öppna sparkonton där avkastningen gått till att sänka hyran. Men bolagen har inte varit registrerade som inlåningsföretag, vilket FI menar är ett krav. En registrering skulle i sin tur innebära att hyresgästerna inte får spara mer än 50 000 kronor var. Bostadsbolagen tycker att det är alldeles för lite för att verksamheten ska vara meningsfull. Växjöhem, Byggebo i Oskarshamn, Mönsterås bostäder och Vätterhem har nu därför fått sex månader på sig att avveckla bosparandet.

Otillåten reklam stoppas av KO
Konsumentombudsmannen (KO) har förbjudit företaget Människans Resurser AB att hävda att vissa av deras produkter motverkar gifter och är bra för hälsan. Om företaget fortsätter att påstå detta så riskerar företaget ett vite på 200 000 kronor. Människans resurser säljer ett antal produkter under namnet Protection. Enligt marknadsföringen ska de bland annat neutralisera gifter, vända gifternas elektromagneti ska fält och ta bort elektromagnetiska fält från till exempel mobiltelefoner.

EU vill ha hårdare regler för flygannonser
Flygpriser som anges i annonser ska inkludera samtliga avgifter, skatter och andra påslag, det anser Europaparlamentet som antagit ett betänkande i frågan. Inte sällan får passagerarna betala en massa tillägg som skatter och bokningsavgifter. Parlamentet menar att detta är missvisande. De nya reglerna om totalpriser i annonser kan börja gälla nästa år under förutsättning att EU:s ministerråd godkänner förslaget, det här skriver Dagens Nyheter.

Bomäklare spår avmattning
Priserna på småhus och bostadsrätter i de tre storstäderna steg mer än väntat under andra kvartalet i år. Det här visar bolåneinstitutet SBABs senaste mäklarbarometer. Samtidigt börjar nu räntehöjningarna märkas och mäklarnas förväntar sig en nedkylning av marknaden. Men det handlar inte om sjunkande priser utan om en minskning av prisökningen. Mäklarna tror också att det kommer att ta längre tid att sälja bostäder och att budgivningarna kommer att minska.

Försäljningsrekord för etanol
Försäljningen av etanolbränsle slår rekord. Svenskarna har aldrig tankat så mycket etanol som i juni då 10 600 kubikmeter etanol såldes, en ökning med 71 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt visar Svenska Petroleum Institutets månadsstatistik att försäljningen av bensin och diesel minskar något. Orsaken till förändringarna tros vara att allt fler kör runt i etanolbilar och att sommarens dåliga väder gjort att fler svenskar låter bilen stå.

Gasolgrill skapar mest farliga ämnen
Om du grillar din sommarmat på en gasolgrill så får du i dig tre gånger så mycket cancerframkallande ämnen som när du grillar på en vanlig klotgrill med lock. Det här visar en undersökning som gjorts av testfakta.se. Vid grillning bildas så kallade polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som i vissa fall misstänks vara cancerframkallande. Mest PAH bildades alltså vid grillning i gasolgrill. Vanlig koleldad klotgrill med lock gav ungefär en tredjedel så mycket PAH som gasolgrillen medan en koleldad vertikalgrill och en vanlig elugn gav upphov till mycket små mängder PAH. Ingen av grillmetoderna gjorde dock att gränsvärdena överskreds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".