Värktabletter = cigg?

P1 onsdag 25 juli

Det är lika farligt att käka värktabletter som att röka om du vill bli gravid. Att knapra dessa preparat är till och med farligare än att stressa. Värktabletter är en av de livsstilsfaktorer som kan orsaka barnlöshet enligt Apoteket, och de får medhåll av Outi Hovatta, professor vid fertilitetsenheten på Karolinska Institutet i Stockholm. Samtidigt är det få kvinnor som vet hur tabletterna påverkar kroppen, och nu höjs röster om tydligare varningstexter på förpackningarna. Idag finns texter på paketen och i bipackssedeln, men informationen verkar inte gå fram till konsumenten. Vilket pedagogiskt ansvar har läkemedelsföretagen? I Plånboken hör du två representanter, Mats Mogard medicinsk chef på Nycomed som saluför Ibumetin och Seppo Wickholm medicinsk rådgivare på McNeal som tillverkar Ipren.

Dessutom har Plånboken hittat ett kryphål värt att veta för konsumenter. Vad sägs om att reklamera skor till banken om du köpt dem på internet med ditt kreditkort? Du hör Annika Hernodh jurist och chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå berätta mer om konsumentkreditlagen § 16 och hur det fungerar i veckans program. Har du använt dig av den här paragrafen för att reklamera en produkt och vill berätta om det i radio? Hör av dig till oss.

Dessutom kommer vår expert i civilrätt Margareta Brattström till studion och svarar på några av de lyssnarfrågor som kommit in om hennes expertområde.

Har du en fråga till någon av våra experter? Maila oss på planboken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".