2007-08-08

- Kronofogden kan springa bluffmakarnas ärenden
- Var femte saknar avtalspension
- Chanel och Gucci stämmer 15-åring

Kronofogden kan springa bluffmakarnas ärenden
Misstänkta bedragare tar nu hjälp av kronofogden för att driva in falska fakturor, skriver Svenska Dagbladet. 

Enligt tidningen har Svensk handel gjort en polisanmälan mot företaget CCA Media efter att företaget i början av juli lämnade in 36 ansökningar om betalningsförelägganden på falska fakturor till kronofogden. Det handlar om fakturor på mellan 10 000 och 15 000 kronor vardera som småföretag, föreningar och vårdinstitutioner skulle vara skyldiga företaget.

Kronofogdmyndigheten ser med oro på utvecklingen där bluffmakare kan använda sig av dem för att driva in pengar. Men samtidigt har myndigheten svårt att komma åt problemet. För när en ansökan om betalningsföreläggande kommer in och den gäller ett företag blir det automatiskt en betalningsanmärkning hos kronofogden. Anmärkningen blir kvar i tre år oavsett hur ärendet avslutas.

Justitiedepartementet kan nu tänka sig att se över lagstiftningen, skriver Svenska Dagbladet. 

Var femte saknar avtalspension
Var femte anställd saknar en så kallad avtalspension som arbetsgivaren betalar. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar som tidning Privata Affärer tagit del av.

Undersökningen berättar också att förmånen är relativt okänd eftersom var åttonde tillfrågad svarar ”vet ej” på frågan om de har någon avtalspension. Det samtidigt som en avtalspension är viktig eftersom den ger mer klirr i kassan då de flesta bara får mellan 50 och 65 procent av sin slutlön i pension.

Enligt undersökningen är den här förmånen vanligast bland anställda som har hög lön. Hela 83 procent av dem som tjänar över 30 000 kronor i månaden eller mer har avtalspension. Medan det bara är hälften så vanligt bland dem som har en månadslön under 10 000 kronor, skriver tidningen. 

Chanel och Gucci stämmer 15-åring
En 15-årig pojke från Göteborg har blivit stämd av Gucci och Chanel för varumärkesintrång, rapporterar TT. Tullen har beslagtagit paket med piratkopierade solglasögon och eftersom 15-åringen står som mottagare så såg modejättarna inget annat råd än att stämma honom.

Paketen är skickade från Kina men pojken menar att han varken beställt dem eller har en aning om vem som skickat paketen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista