2007-08-15

- Höjd reavinstskatt får kritik
- Flest klagomål på hemelektronik
- Ekologiska tomater skyddar mot sjukdomar

Förslag om höjd reavinstskatt får kritik
Kritiska röster höjs nu över regeringens förslag om att höja reavinstskatten för den som säljer sin villa eller sin lägenhet. Det rapporterar Ekot.

Den här höjningen ska finansiera den borttagna fastighetsskatten och kritiken kommer från bland annat Svenskt Näringsliv, LO och Skatteverket. Dessa anser, om än med lite olika utgångspunkt, att en sådan höjning kan få negativa effekter.

Ekot uppger att de sökt kommentarer från såväl finansminister Anders Borg som statsministern Fredrik Reinfeldt, men ingen av dem vill säga något innan de läst de slutgiltiga remissvaren. 

Flest klagomål på hemelektronik
Allmänna reklamationsnämnden, ARN, får in flest anmälningar om tjorvande hemelektronik så som datorer, platteveapparater och hushållsmaskiner. Men också tjänsterna som behövs för kommunikation med datorer och telefoner drar på sig ett och annat klagomål. Det visar färsk statistik från ARN som Göteborgs Posten tagit del av. 

Det är osäkert varför antalet anmälningar om havererande hemelektronik ökat de senaste åren men det kan handla om att elektronikbranschen haft en kraftig försäljningsökning vilket också för med sig att antalet reklamationer blir fler skriver tidningen.

I fyra fall av tio som hamnar hos ARN får konsumenterna helt eller delvis rätt. Omkring 80 procent av företagen som fälldes under fjolåret följde ARN:s rekommendation om att gottgöra konsumenten.

Ekologiska tomater skyddar mot sjukdomar
Tomater som är ekologiskt odlade innehåller ämnen som ger bättre skydd mot svåra sjukdomar än tomater som är konventionellt odlade. Det har en stor amerikansk studie från universiteten i Minnesota och Kalifornien kommit fram till enligt Svenska Dagbladet.

Ekologiska tomater innehåller enligt studien betydligt mer flavonoider än andra tomater. Flavonoider är en grupp växtkemikalier som bland annat bidrar till växtens försvar mot sjukdomar och skadeinsekter. Å flavonoider anses hos oss människor skydda mot hjärtsjukdomar, men också mot cancer och demens, skriver tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".