2007-08-22

- Klädkedjor brister i etikarbetet
- Många anmälningar mot ny internettjänst
- Spelprogram i TV snart ett minne blott?
- Falsk lax såldes i Örebro
- Privatekonomer vill införa privatekonomi

Klädkedjor brister i etikarbetet
Ingen av de ledande klädkedjorna i Sverige får helt godkänt när det gäller miljöarbete och etik, men skillnaderna mellan företagen är stora. Det visar en granskning som tidningen Råd och Rön gjort tillsammans med flera andra europeiska konsumenttidningar. Tidningarna har undersökt vilken kontroll företagen har över produktionen när det gäller miljö och arbetarnas rättigheter. Bland de klädkedjor som finns i Sverige så får HM klart högst betyg följt av Mango, Zara och Vero Moda. I botten återfinns Esprit och Benetton. Även Lindex hamnar långt ner på listan men det kan delvis förklaras med att företaget inte velat svara på några frågor om etik och miljöarbete utan hänvisar till en kommande rapport. 

Många anmälningar mot ny internettjänst
På bara en månad så har Konsumentverket fått in tio anmälningar mot kreditscore.se, en nystartad internettjänst som upplyser användarna om deras kreditvärdighet. Många av anmälarna anser att prisinformationen på hemsidan är dålig. Läser man ordentligt så visar det sig att det hela kostar 499 kronor och avtalet löper på 10 år. Mannen bakom tjänsten slår dock tillbaka mot kritiken. Till Örnsköldsviks Allehanda säger han att det inte är hans fel om en kund inte gått igenom och läst villkoren ordentligt. Samme man ligger också bakom tjänsterna persondata.se och fordonsvarderingen.se. Dessa två tjänster har tillsammans lett till omkring 150 anmälningar till Konsumentverket för just dålig prisinformation. 

Spelprogram i TV snart ett minne blott?
Redan i höst kan TV3, TV6 och Kanal 5 tvingas sluta sända spelprogram där tittarna uppmanas att ringa in för att besvara några enkla frågor. Detta efter att den brittiska lotteriinspektionen beslutat att skärpa reglerna från den 1:a september. Det påverkar alltså de tre svenska kanalerna som juridiskt sett är baserade i Storbritannien. I fortsättningen måste frågorna vara så pass svåra så att det kan bevisas att det är kunskap och inte slumpen som avgör vem som vinner. Annars kan det hela klassas som olagligt lotteri. Framtiden för spelprogrammen i TV4 är också oviss. Svenska lotteriinspektionen anser att det handlar om förtäckt lotteri och har polisanmält TV4, det här rapporterar SVT. 

Falsk lax såldes i Örebro
Lax får inte kallas lax om det inte är riktig lax. Under sommaren har miljökontoret i Örebro tvingat flera butiker att plocka bort djupfryst falsk lax ur frysdiskarna. Enligt Nerikes Allehanda handlar det framförallt om portionsbitar av märket Kapten Royal. På förpackningen står det att det är vildfångad stillahavslax. I själva verket handlar det om en fisksort som kallas för chumlax eller hundlax. Det är en helt annan art än vanlig lax och har ett betydligt lägre fettinnehåll. Riktig lax kommer däremot från fisken med det latinska namnet salmon salar.

Privatekonomer vill införa privatekonomi
Inför privatekonomi som skolämne! Ja, den uppmaningen kommer från några av Sveriges privat- och pensionsekonomer. Häromdagen överlämnade de ett brev till skolminister Jan Björklunds statssekreterare där de beskrev varför de anser att privatekonomi bör bli ett skolämne. Bland annat pekar de på att vardagsekonomi numera är ganska krångligt med komplexa pensionssystem och många olika finansiella tjänster. Privatekonomerna har länge velat införa privatekonomi som obligatoriskt ämne, men hittills utan att lyckas. Det verkar inte lyckas den här gången heller. Statssekreterare Bertil Östberg säger till Svenska Dagbladet att även om ämnet är viktigt så tror han inte att det kan bli ett eget ämne. Istället vill han att privatekonomi ska integreras i andra ämnen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".