2007-09-19

- Mejeripriserna chockhöjs
- Smycken återkallas efter blylarm
- Inget bly i svenska leksaker
- Många problem med mobilt bredband
- Älgjägare blåsta på jakt
- Mobilräkningar en skuldfälla
- Hur många handlar egentligen ekologiskt?

Mejeripriserna chockhöjs
Mejerijätten Arla vill höja priset på ost, matfett mjölk och andra färskvaror med i genomsnitt 10 procent. För ost och matfett kan höjningen bli så hög som 20 procent. Prisökningen beror på ökad efterfrågan och ökade världsmarknadspriser på mejeriprodukter. Förhandlingarna med livsmedelshandeln är inte klara men om prishöjningarna går igenom så genomförs de den 3 december. Enligt ett pressmeddelande ska de ökade intäkterna gå till mjölkproducenterna.

Smycken återkallas efter blylarm
Elva typer av smycken har återkallats av butikskedjorna Glitter, Åhléns, Kicks och Lagerhaus. Orsaken är att Ica-kuriren testat smyckena och kommit fram till att de innehåller mer bly än vad internationella riktlinjer medger. Åhléns vill inte säga hur många smycken som sålt men menar att det inte handlar om några större mängder, det här rapporterar TT.

Inget bly i svenska leksaker
Konsumentverket konstaterar nu att leksakerna i de svenska butikerna inte innehåller för mycket bly. Häromveckan återkallade leksaksjätten Mattel 844 000 leksaker på grund av för mycket bly. Efter det larmet så har Konsumentverket undersökt ett hundratal andra leksaker i butiker i Stockholm, Karlstad och Malmö. Resultatet visar att dessa inte innehåller för mycket bly. Däremot hittade Konsumentverket några av Mattels återkallade leksaker som fortfarande stod i butikshyllorna.

Många problem med mobilt bredband
Telia och Tele2 har problem med sina mobila bredbandstjänster. Många kunder upplever att anslutningen till Internet ofta kopplas bort efter en stunds surfande. Telia Soneras presschef Jan Sjöberg säger till Ekot att nätet fungerar som det ska. Felet bör därför ligga i själva datorerna eller i de USB-modem som används för att koppla upp sig mot Internet. Jan Sjöberg vågar inte lova när problemet ska vara löst. 

Älgjägare blåsta på jakt
Flera älgjägare som betalat pengar för att få jaga i Jämtland riskerar nu att bli blåsta på både pengar och jakt. Den jaktarrangör som sålt jakträttigheter till Renflomarken nordväst om Östersund har nämligen inte betalt några pengar till markägaren. Dessutom har det sålts jakträtter till betydligt fler jägare än det fanns plats till. Enligt Länstidningen i Östersund rör det sig om mellan 50 och 80 jägare som köpt de värdelösa jakträttigheter. Markägaren lovar att försöka hjälpa de drabbade medan jaktarrangören nu polisanmälts av flera jägare. 

Mobilräkningar en skuldfälla
Unga vuxna mellan 18 och 25 år är den grupp som oftast hamnar hos Kronofogden för obetalda telefoni- och interneträkningar. Gruppen svarade för 28 procent av sådana ärenden i fjol och det är betydligt mer än andra åldersgrupper. Västmanlänningar och skåningar var värst med 14,2 respektive 13,5 ärenden per 1 000 invånare. Norrlänningarna är bättre på att betala med bara 10 ärenden per 1000 invånare. Kronofogden vill nu att företagen ska förbättra kreditkontroller, marknadsföring och försäljningsmetoder. Samtidigt konstaterar Kronofogdemyndigheten att antalet ärenden som gäller så kallade kommunikationsskulder faktiskt minskar.

Hur många handlar egentligen ekologiskt?
Handen på hjärtat, handlar du ekologiska varor? Tre av fyra hushåll svarar ja på den frågan men försäljningsstatistiken visar något annat. Enligt Göteborgsposten så står de ekologiska livsmedlen bara för fyra procent av Coops försäljning och tre procent av Icas. Enligt Coop borde försäljningen vara större om tre av fyra hushåll faktiskt handlade ekologiska varor. Enligt Coop anger många kunder höga priser som en orsak till att de inte köper mer ekologiska varor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista