2007-09-26

- Inga konsumentöverraskningar i budgeten
- Allt dyrare att spara i fonder
- Svalt intresse för hushållsnära tjänster
- Nordea byter ut kritiserat säkerhetssystem
- Glasbitar hittade i müsli
- Bara lax ska kallas lax

Inga konsumentöverraskningar i budgeten
I förra veckan presenterades den nya budgetpropositionen. Den bjöd inte på några större överraskningar när det gäller konsumentpolitiken. Sammanlagt satsas nästa år 182 miljoner kronor på konsumentområdet, ungefär lika mycket som i år. Det blir ingen branschfinansierad konsumentbyrå inom boendeområdet, något som konsumentminister Nyamko Sabuni tidigare förespråkat. Istället avsätts pengar till en informationsportal om boende, byggande och inomhusklimat. Regeringen ska också göra en översyn av lagstiftningen kring offentliga tjänster, något som idag inte omfattas av konsumenttjänstlagen.

Allt dyrare att spara i fonder
Det blir allt dyrare att spara i fonder. Under tre år så har den genomsnittliga fondavgiften stigit och allt fler nya och dyrare fonder har lanserats. Det visar en ny undersökning som beställts av AMF Pensions fondförvaltning. Den genomsnittliga avgiften låg vid halvårsskiftet på 1,39 procent, en ökning från 1,32 procent för tre år sedan. AMFs Fredrik Nordström säger till Dagens Nyheter att en orsak till att avgifterna ökar är att spararna ändå inte byter till billigare fonder eftersom reavinstskatten gör att ett byte blir dyrt.

Svalt intresse för hushållsnära tjänster
Svenskarnas intresse för att köpa hushållsnära tjänster tycks vara svalt. Enligt en ny SIFO- undersökning så har två procent köpt sådana tjänster och bara nio procent funderar på att göra det. 87 procent säger att de inte alls är intresserade av att köpa hushållsnära tjänster. I juli då skatteavdraget för hushållsnära tjänster infördes var det bara 70 procent som inte alls var intresserade. Den nya undersökningen, som beställts av gajdo.se, visar också att det framförallt är män över 65 år som utnyttjat avdragsmöjligheten.

Nordea byter ut kritiserat säkerhetssystem
Nordea byter nu ut nätbankens kritiserade säkerhetssystem med engångskoder. Under de senaste åren har Nordeas nätbankskunder utsatts för en mängd bedrägeriförsök. Därför får nu alla kunder en liten kortläsare som ska användas tillsammans bankkortet. Bytet ska vara helt genomfört till sommaren.

Glasbitar hittade i müsli
Icas Ekologiska fruktmüsli återkallas eftersom det hittats glasbitar i några paket. Återkallelsen gäller alla paket, oavsett bäst-före-datum. Hur glasbitarna kommit in i paketen är oklart. Ica ska tillsammans med tillverkaren utreda vad som hänt. 

Bara lax ska kallas lax
Nu ska det bli ordning på laxarna i frysdisken. Fiskbranschen har nu lovat Livsmedelsverket att inte kalla en fisk för lax om det inte är en riktig lax, en salmon salar på latin, det här rapporterar Gefle Dagblad. Som vi tidigare berättat så har flera fiskleverantörer kallat chumlax för lax, trots att chumlax är något helt annat. Den bor i Stilla havet och är betydligt magrare än den lax vi hittar i våra nordiska vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista