2007-10-10

- EU vill ha billigare SMS i utlandet
- Bostadsrättspriserna vänder nedåt
- Fel i årets jämkningsblankett
- Sverige kräver stopp för farliga magneter
- Riksdagsledamot vill ha bättre kvitton
- KO stoppar saltförpackning

EU vill ha billigare SMS i utlandet
Priserna på internationella mobiltelefonsamtal inom EU har sedan i somras sjunkit med 60 procent. Detta efter att EU införde ett pristak på så kallade roamingavgifter som tas ut när abonnenten är på besök i utlandet och använder telefonen. Nästa steg är att få ner priserna på SMS och datatrafik och EU hotar nu att införa pristak även för detta om operatörerna inte sänker priset, det här rapporterar Dagens Nyheter. Senast i slutet av 2008 ska priserna ha sänkts, annars tänker EU:s kommissionär för telekomfrågor agera och tvinga fram en prissänkning.

Bostadsrättspriserna vänder nedåt
Bostadsrättspriserna har nu vänt nedåt i många län. Färska siffror från Mäklarstatistik visar att september månad innebar ett trendbrott med sjunkande priser i bland annat de tre storstäderna. Villapriserna fortsätter däremot uppåt. Mäklarstatistik spår också stigande bostadspriser under resten av året och 2008 även om ökningstakten dämpas.

Fel i årets jämkningsblankett
Den här veckan får 260 000 svenskar hem en blankett om stående skattejämkning för nästa år. Men uppgifterna om fastighetsskatten är inaktuella eftersom blanketterna trycktes innan regeringens slutliga förslag om fastighetsskatten presenterades. Skatteverket kommer dock automatiskt att räkna fram jämkningen enligt de nya reglerna. För övrigt finns i år en ny ruta på jämkningsblanketten gällande hushållsnära tjänster. Där kan man beräkna utgifterna för nästa år och redan nu yrka avdrag för dem. Blanketten ska vara inlämnad senast den 5 november och Skatteverkets jämkningsbeslut kommer i början av januari.

Sverige kräver stopp för farliga magneter
Sverige kräver nu att EU beslutar om gemensamma regler för försäljning av magneter i leksaker. Det finns flera dokumenterade fall där barn fått livshotande skador när de svalt magneter. När magneterna dras mot varandra i magen riskerar nämligen tarmarna att skadas. EU har inlett ett arbete med en teknisk standard för magneter i leksaker. Arbetet väntas dock ta ett par år. I väntan på resultatet vill Sverige därför att EU ska ta fram tillfälliga riktlinjer om vilka magneter som ska få säljas. 

Riksdagsledamot vill ha bättre kvitton
Att kvitton har en tendens till att blekna bort och bli oläsliga är ett problem som blir allt vanligare för konsumenter. Utan läsbart kvitto är det till exempel svårt att utnyttja garantin. Men moderate riksdagsledamoten Sven Yngve Persson vill se bättring. I en motion till riksdagen föreslår han en lagändring så att en konsument ska få rätt att få ett arkivbeständigt kvitto.

KO stoppar saltförpackning 
Akzo Nobels förpackningar med mineralsalt innehåller bara 68 procent salt, resten är luft. Konsumentombudsmannen KO har därför förbjudit företaget att från och med mars nästa år sälja saltet eftersom förpackningsstorleken är vilseledande. Enligt marknadsföringslagen får förpackningar nämligen inte vara större än vad innehållet kräver. Akzo Nobel har lovat att rätta sig efter beslutet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".