2007-10-24

- Överföring av pengar ledde till fällande dom
- Spådam polisanmäld
- Telenor har flest missnöjda kunder

Överföring av pengar ledde till fällande dom
Stockholms tingsrätt dömde i förra veckan en 57-årig kvinna till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för grovt penninghäleri. Det skriver tidningen Ny Teknik. Dessutom ska kvinnan betala över 260 000 i skadestånd till Nordea.

Tidningen har vid ett flertal tillfällen berättat om 57-åringen som trodde att hon hade fått ett bra deltidsjobb av ett företag som kallade sig Lux Capital. Ett jobb som visade sig innebära att överföra stulna pengar från Nordea-kunder till konton på Irland och i Ryssland. Konton som sen aldrig gick att spåra. Kvinnan nekar till brott och varken åklagare eller polis tror att kvinnan haft brottsligt uppsåt, men menar att hon borde ha förstått att pengarna kom från brottslig verksamhet eftersom hon på kort tid tjänade en så pass stor summa som 25 000 kronor.

57-åringen är inte ensam, ytterligare 200 liknande fall med pengaflytt väntar på rättegång.

Konsumentwebbplatsen Cint varnar nu för e-postmeddelande som på svenska ber dig om hjälp med pengaflytt, liknande det 57-åringen blivit dömd för. E-brev som tidigare mest förekommit på engelska har alltså nu börjat dyka upp på svenska.

Spådam polisanmäld
En kvinna som påstår sig vara spådam och kunna se andra människors framtid har blivit polisanmäld för ocker. Det skriver Göteborgs Posten. Kvinnan som kallar sig Spådams-Anita har annonserat i flera år i lokaltidningarna runt om i landet. På så sätt har hon fått folk att ringa till hennes mobil och betala för att få veta mer om sitt kärleksliv, jobb och ekonomi. Efter det att hon spått dem har hon sagt sig kunna förhindra att nära och kära, som enligt henne befinner sig i fara, råkar ut för sjukdomar, olyckor och dödsfall och det genom att de spådda betalar för ännu fler spådomar.

Det är nu två personer som polisanmält kvinnan efter att betalt henne 100 000 respektive 200 000 kronor för fler spådomar.

Den anmälda kvinnan nekar till brott och menar att hon inte tagit betalt för spådomarna utan kallar de utbetalda pengarna för lån som hon ska betala, skriver tidningen.

Telenor har flest missnöjda kunder
Bland landets mobiloperatörer är det Telenor som för andra året i rad har störts andel missnöjda kunder. Det enligt den senaste mätningen från Svenskt kvalitetsindex, SKI, skriver tidningen Dagens Media.

Telenor å sin sida menar att det handlar om att de är ett relativt nytt varumärke och att det tar tid att bygga upp förtroende bland kunder. Nöjdaste kunderna har Telia enligt mätningen skriver tidningen.