Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-10-31

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 17.23

- Acmesparare kan få tillbaka pengar
- Många låneföretag är oregistrerade
- Kyrkans begravningsbyråer utreds
- Dyster framtid väntar bostadsmarknaden
- Bamse fälldes för reklam till barn
- Enklare att kolla bredbandshastighet

Acmesparare kan få tillbaka pengar
De sparare som satt in pengar i det skandalomsusade och numera konkursade Acme kan få tillbaka en del av pengarna. Med löfte om hög ränta lockades omkring 500 svenskar att sätta in pengar i bolaget. Men förra sommaren sprack bubblan och bolaget gick i konkurs. Då var svenska Acme skyldiga spararna 25 miljoner kronor. Efter en lång utredning konstaterar nu konkursförvaltaren att det finns 11 miljoner kronor kvar att dela ut till spararna. Vad som händer med 75 miljoner kronor som satts in i Acmes Luxemburgbaserade bolag är däremot fortfarande oklart. Samtidigt fortsätter Ekobrottsmyndighetens utredning av konkursen. 

Många låneföretag är oregistrerade
Det finns minst 16 företag i Sverige som sysslar med korta och snabba så kallade sms-lån. Sex av dessa är inte registrerade hos Finansinspektionen FI, vilket de måste vara enligt reglerna, det här skriver Dagens Nyheter. Hittills har inspektionen skickat brev till tre av företagen med krav på mer information. Inget av företagen har dock svarat på förfrågan. Att låna ut pengar utan att vara registrerad är ett lagbrott och FI kan tvinga företagen att sluta med verksamheten. Samtidigt efterlyser FI ändrade regler så att sms-låneföretag också måste ha tillstånd för att bedriva utlåning. Då skulle FI kunna också kunna få större insyn i företagen. 

Kyrkans begravningsbyråer utreds
Svenska kyrkan ska nu utreda hur församlingarna ska förhålla sig till verksamheter som inte självklart ligger inom deras uppgifter, som till exempel att driva begravningsbyråer. Det beslutade Kyrkomötet i förra veckan. Som vi tidigare berättat här i Plånboken så har flera församlingar startat egna begravningsbyråer. Detta har kritiserats av bland annat Fonus som menar att kyrkan snedvrider konkurrensen. Svenska kyrkans överklagandenämnd har också ansett att kyrkan inte ska driva begravningsbyråer. Kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutsorgan, tog däremot inte ställning till sakfrågan utan beslutade enbart att tillsätta en utredning.

Dyster framtid väntar bostadsmarknaden
Priserna på bostadsrätter i storstäderna faller, det framgår av SBAB:s senaste Mäklarbarometer. Dessutom har skillnaden mellan försäljningspris och utgångspris minskat kraftigt och försäljningstiden har blivit betydligt längre under det tredje kvartalet. Enlig barometern väntas priserna fortsätta nedåt under det fjärde kvartalet. Oro på kreditmarknaden och räntehöjningar pekas ut som några av orsakerna till att bostadsmarknaden nu kylts av. 

Bamse fälldes för reklam till barn
Bamse, världens starkaste björn, har nu fällt av Marknadsetiska rådet MER. Orsaken är att Bamsetidningen, som ges ut av Egmont Kärnan, har skickat ut reklam som riktats till barn under 16 år. Prenumerationserbjudandet var visserligen formellt adresserat till föräldrar men MER anser att utformningen var anpassad till barn. Bland annat stod det att ”du kan ha roligt och spännande tillsammans med Bamse”. MER konstaterar att det definitivt handlar om reklam till barn och att det inte räcker att formellt adressera reklamen till föräldrarna för att kringgå reglerna. Även Egmonts tidning W.I.T.C.H fälldes av MER för ett liknande reklamutskick.

Enklare att kolla bredbandshastighet
Nu har det blivit ännu enklare att mäta vilken bredbandshastighet man faktiskt har. Det är Stiftelsen för infrastruktur som tillsammans med Konsumentverket och Post- och telestyrelsen nu lanserar bredbandskollen.se. På webbplatsen kan du lätt mäta hur snabbt ditt bredband egentligen är och jämföra denna med den hastighet som operatören utlovat. Om skillnaden är stor så finns en felsökningsguide som kan användas för att utesluta vanliga fel i den egna utrustningen. Konsumentverket får regelbundet in anmälningar från konsumenter som känner sig lurade eftersom deras bredband inte är lika snabbt som utlovats i reklamen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".