Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-11-07

- Fel att lova för snabbt bredband
- Anonyma pengadonationer stoppas
- Ingen uppskovsränta vid utlandsflytt
- Planer på skärpta sms-låneregler
- Müsli och bröd från Axa kan innehålla glas

Fel att lova för snabbt bredband
Det är fel av bredbandsoperatörerna att lova en hög maxhastighet när hastigheten i själva verket är hälften så hög. Det konstaterar Allmänna reklamationsnämnden ARN och ger en ger en av Bredbandsbolagets kunder rätt. Kunden hade beställt en hastighet upp till 24 megabit per sekund. I själva verket var hastigheten mellan 5 och 10 megabit per sekund. Alldeles för lite tyckte ARN och idag betalar kunden för 8 megabit per sekund. Konsumentverkets jurist Ola Svensson säger till Dagens nyheter att verket hellre skulle se att bolagen anger en minimihastighet istället för den teoretiska maxhastigheten. Bredbandsbolaget anser däremot att det är bättre att tala om en maxhastighet. Detta eftersom hastigheten påverkas av saker som ligger utanför operatörens kontroll, till exempel kvaliteten på telefonledningarna och närheten till en telestation.

Anonyma pengadonationer stoppas
Snart kan det vara slut på anonyma donationer till välgörenhetsorganisationer. Enligt tidningen Riksdag och Departement förbereds just nu ett lagförslag som innebär att alla som sätter in pengar på välgörenhetsorganisationers konton måste uppge namn, adress eller personnummer. Bakgrunden är en EU-förordning som kräver att alla pengar som sätts in på konton måste åtföljas av fullständig information om betalaren. Syftet är att stävja penningtvätt och terrorfinansiering. Förordningen ger visserligen möjlighet att göra undantag för ideella organisationer som till exempel Röda korset och liknande. Regeringen har dock valt att inte utnyttja undantaget och nu oroas Frivilligorganisationernas Insamlingsråd för att donationerna ska minska.

Ingen uppskovsränta vid utlandsflytt
Svenskar som köper en ny bostad i ett annat EU eller EES-land kommer att slippa betala ränta på den uppskjutna reavinstskatten, eller som den numera kallas, kapitalvinstskatten. Det blir effekten av Regeringens nya förslag om fastighetsskatten. En av orsakerna är att uppskovsräntan i själva verket inte är en ränta utan en skatt. Enligt internationella skatteavtal kan den därför inte tas ut av dem som köper en ny permanentbostad i utlandet, det här skriver Dagens nyheter. Att skjuta upp skatten vid flytt till annat EU eller EES-land har varit möjligt sedan årsskiftet, men bara vid köp av hus eller bostadsrätt. I förra veckan konstaterade dock Skatteverket att uppskov också ska vara möjligt om man köper en ägarlägenhet som är en vanlig boendeform i många länder.

Planer på skärpta sms-låneregler
Regeringen planerar nu en lagändring för snabba så kallade sms-lån. Lagförslaget är långt ifrån klart men enligt Ekot kan det handla om ångervecka, bättre kreditprövning och bättre information om vad lånet egentligen kostar. Som vi tidigare berättat i Plånboken så riskerar uppåt 10 000 svenskar, framförallt ungdomar, hamna hos Kronofogden i år efter att de inte klarat av att betala tillbaka sms-lånen.

Müsli och bröd från Axa kan innehålla glas
Lantmännen Axa återkallar nu också Dinkelmüsli med namnen AXA Balance eftersom den kan innehålla glasbitar. I början av förra veckan återkallades ett bröd som också kunde innehålla glasbitar. Efter utredning konstaterade tillverkaren att glaset kom från ett parti pumpakärnor som också använts i müslin. Har du Dinkelmüsli Axa Balance med bäst-före-datum sjätte eller nionde maj 2008 så bör du därför kontakta tillverkaren. Brödet som återkallades i förra veckan var av typen Axa Kärnor/Protein+ med bakdag mellan 26/10 2007 och 29/10 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".