2007-12-12

- Klagomål på flygbolag fördubblades
- Dyrare ta körkort efter nyår
- Verk varnar för aristolochiapreparat
- Få avdrag för hushållsnära tjänster
- Rekordmånga ansöker om skuldsanering
- Lönsamt byta cirkulationspump
- Borättspriserna fortsätter falla
- Svenskar flyr aktiemarknaden
- Elgiganten har inte ”bredaste sortimentet”

Klagomål på flygbolag fördubblades
Antalet klagomål mot europeiska flygbolag fördubblades i fjol och vi svenskar klagar näst mest. Det visar en rapport från nätverket European Consumer Center ECC, där svenska Konsument Europa ingår. Irländska Ryanair toppar klagomålslistan följt av spanska Iberia. Förstört eller försvunnet bagage är det vanligaste klagomålet följt av försenade och inställda flyg. Rebecka Fjälling säger till Plånboken att ökningen till viss del beror på att konsumenterna blivit bättre på att ta vara på sina rättigheter.

Dyrare ta körkort efter nyår
Det blir dyrare att ta körkort efter nyår då avgifterna för teoriprov och uppkörning höjs. Störst blir höjningen för uppkörning till BE-kort, dvs. tungt släp kopplat till personbil eller lätt lastbil. Där höjs avgiften från 845 till 1500 kronor. Carl-Erik Andersson på Vägverket säger till Hudiksvalls tidning att höjningen är nödvändig eftersom verket går back med 30 miljoner per år med de nuvarande avgifterna. Om de som redan bokat och betalat för prov eller uppkörning också måste betala den högre avgiften är än så länge oklart.

Verk varnar för aristolochiapreparat
Läkemedelsverket varnar nu för preparat som innehåller aristolochiasyra. Ämnet används inom kinesisk medicin och sägs vara inflammationsdämpande. Men redan i mycket låga doser kan ämnet orsaka cancer och njurskador. Enligt Läkemedelsverket finns inga godkända aristolochia-preparat i Sverige men det kan inte uteslutas att svenskar fått tag på det via Internet. Läkemedelsverket uppmanar alla som använt någon aristolochiaprodukt att kontakta läkare för kontroll. Exempel på aristolochiaprodukter hittar du i faktarutan.

Få avdrag för hushållsnära tjänster
Bara omkring 1500 svenskar har hittills ansökt om avdrag för hushållsnära tjänster. Det är betydligt färre än man hade förväntat sig. Skatteverket hade till exempel rustat för upp emot 45 000 ansökningar. Pia Blank Thörnroos på Skatteverket säger till Plånboken att en förklaring kan vara att folk väntar till efter julhelgerna med att lämna in ansökningarna. Förmodligen tror dessutom en del att ansökningarna ska lämnas in i samband med deklarationen i maj. Men det är fel, säger Pia Blank Thörnroos. Senast 1 februari ska ansökningarna lämnas in.

Rekordmånga ansöker om skuldsanering
I år väntas närmare 7000 svenskar ansöka om skuldsanering. Det är en fördubbling mot i fjol. Ökningen beror till stor del på att reglerna ändrades i januari så att fler skuldsatta kunde söka. Men på Kronofogden är man ändå något förvånad över att ökningen blev så pass stor. Samtidigt passar myndigheten på att konstatera att regeländringarna varit en framgång även på andra plan. Processen har kortats ner, fordringsägarna ha relativt få invändningar mot Kronofogdens förslag till skuldsanering och bara en procent av besluten överklagas.

Lönsamt att byta cirkulationspump
Det kan löna sig för villaägare att byta ut sin gamla cirkulationspump. Det konstaterar Energimyndigheten som testat 12 olika moderna pumpar och jämfört dem med en pump från 70-talet. Cirkulationspumpar används bland annat i värmepumpar och i vattenburna system i småhus och leder uppvärmt vatten till element och värmeslingor. Testen visar att de bästa moderna pumparna var sju gånger energisnålare än den gamla pumpen. Den sämsta moderna pumpen drog bara hälften så mycket el som den gamla.

Borättspriserna fortsätter falla
Bostadsrättspriserna fortsätter att falla, det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.. I Stockholms innerstad är prisfallet nästan nio procent under de senaste tre månaderna. Även om man tittar på hela Sverige så sjunker det genomsnittliga bostadsrättspriset. Villapriserna fortsätter däremot uppåt både i storstäderna och i resten av landet men ökningstakten är mycket långsam.

Svenskar flyr aktiemarknaden
Svenskarna flyr nu aktiefonder och väljer istället tryggare sparfonder som till exempel räntefonder. Det konstaterar Fondbolagens förening i sin månadsrapport. Svenskarna tog ut nästan 17 miljarder kronor ur aktiefonder i november, den högsta siffran hittills i år. Samtidigt satte vi in 10 miljarder i räntefonder. 

Elgiganten har inte ”bredaste sortimentet”
Elgiganten har inga belägg för påståendet att kedjans sortiment är ”Nordens bredaste”. Det konstaterar Marknadsdomstolen som förbjuder Elgiganten att påstå detta i reklamen. Bakom stämningen låg Elgigantens konkurrent MediaMarkt.

Aristolochiapreparat (källa: Läkemedelsverket)

Även läkemedelsmyndigheterna på Irland och i England har nyligen varnat för att produkter som innehåller Aristolochia säljs trots att det inte är tillåtet. Myndigheternas varning gällde produkter med följande benämningar:
Xiao Qin Long Wan
Chuan Xiong Cha Tiao Wan
Bai Tou Weng Wan
Xie Gan Wan.

Aristolochia återfinns under många namn
Produkter som innehåller aristolochiasyra kan återfinnas under många namn. Det finns till exempel en rad namn som används för olika Aristolochia-arter, såsom Guang fang ji, Guan mu tong, Ma dou ling, Tian xian teng, Qing mu xiang, Birthwort och Virginia snakeroot.  

Aristolochiasyra finns i alla delar av växterna, och samtliga Aristolochia-arter kan innehålla aristolochiasyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".