2008-01-09

- PTS granskar Telia efter e-posthaveri
- Nytt köttfusk hos Ica
- Viasat ringde upp nix-registrerade
- SAS tar dubbelt betalt vid kortköp
- Regeringen vill behålla reklamförbud
- Allt fler fastighetsmäklare anmäls

PTS granskar Telia efter e-posthaveri
Post- och telestyrelsen PTS ska nu utreda det stora e-posthaveriet som drabbade omkring 300 000 av Telias kunder under nyårsveckan. Då totalhavererade en av Telias sex mailservrar och det visade sig då att säkerhetskopian var obrukbar. Därmed försvann otaliga e-brev från de kunder vars e-postkonton fanns på den kraschade servern. Exakt hur många brev som är förstörda är oklart. Antalet beror delvis på när kunderna tömde e-posten senast, men så många som 1,8 miljoner brev kan ha påverkats. Haveriet förvärrades av att den person som skulle hålla koll på servern nyligen slutade sitt jobb utan att ersättas, det här rapporterar TT. Drabbade kunder erbjuds nu ett presentkort på 200 kronor som plåster på såren.  

Nytt köttfusk hos Ica
Köttfusket bland Ica-handlarna tycks fortsätta. Under mellandagarna konstaterade Uppsala kommuns inspektörer att en Ica-butik i Storvreta norr om Uppsala malt ner kött och flyttat fram bäst-före-datumet. Handlaren menar att det är upp till butiken att avgöra vilket bäst-före-datum köttet ska ha efter att det malts ner. Butiken kommer nu att polisanmälas, det skriver Upsala nya tidning.   

Viasat ringde upp nix-registrerade
TV-kanalsdistributören Viasat har i ett stort antal fall ringt upp privatpersoner trots att dessa varit registrerade i det så kallade Nix-registret. Företaget har därmed på ett mycket allvarligt sett brutit mot god sed, det konstaterar Etiska nämnden för direktmarknadsföring som fällt Viasat för regelbrottet. Viasat har ringt upp folk under förespeglingen att det handlade om en marknadsundersökning. Redan 2005 kritiserade nämnden Viasat för just denna metod men Viasat har alltså fortsatt med detta. Bert Willborg, presschef på Viasats moderbolag MTG, säger till Göteborgsposten att Viasat inte håller med om kritiken. Han menar att det faktiskt handlade om marknadsundersökningar och inte säljsamtal men bolaget kommer ändå att sluta med detta.  

SAS tar dubbelt betalt vid kortköp
Flygbolaget SAS drar i vissa fall det dubbla biljettpriset för passagerare som betalar sina biljetter med kort. Vid bokning reserveras köpesumman på kundens kort. Reservationen skall försvinna när den slutliga betalningen kommit in men det fungerar inte alltid. Om kunden till exempel bokar flera biljetter så är det inte säkert att kortreservationen tas bort, med dubbeldebitering som följd. Problemet uppmärksammades redan 2003 men SAS och bankerna har fortfarande inte kunnat lösa det. I fjol drabbades ett par hundra kunder, det här skriver Dagens Industri. 

Regeringen vill behålla reklamförbud
Regeringen är beredd att ta strid med EU för att få behålla förbudet mot tv-reklam riktad till barn. EU-kommissionen vill harmonisera konsumentlagstiftningen så att den ser lika ut i alla unionens länder. Sverige vill dock behålla reklamförbudet. Konsumentminister Nyamko Sabuni säger till Göteborgsposten att regeringen är beredd på en rättegång i EG-domstolen. Hon menar att reklamreglerna inte ingår i det direktiv som ligger till grund för den europeiska konsumentlagstiftningen. Även Danmark ligger i fejd med EU på grund av ett förbud mot reklam riktad till barn.

Allt fler fastighetsmäklare anmäls
Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare ökade med 36 procent i fjol, jämfört med året innan. Totalt kom 371 anmälningar in till Fastighetsmäklarnämnden under 2007. Inte sällan hade de med budgivningen att göra. Anna-Lena Järvstrand på Fastighetsmäklarnämnden säger till Dagens Nyheter att ökningen delvis kan förklaras med många bostadsförsäljningar men också fler mäklare.