2008-02-06

- Auktionssäljare granskas av Skatteverket
- Avgift för sms-lån måste sänkas
- Dyra barnvagnar gick sönder i test
- Ny jämförelsetjänst för elpriser
- Farlig fisk hittad i butik
- Whiskyreklam förbjuds i whiskeytidning

Auktionssäljare granskas av Skatteverket
Den som säljer antikviteter och konst på auktion är skyldig att skatta för vinsten. Men Skatteverket tror att många inte vet om denna regel. Verket ska därför granska fjolårets försäljningar hos de svenska auktionsfirmorna. Dessa måste nu lämna in uppgifter om försäljningar. Skatteverket kommer sedan att kontakta de som sålt dyra föremål på auktion och informera om hur försäljningarna ska deklareras. Säljare får göra avdrag för anskaffningsvärdet alternativt 25 procent av försäljningsvärdet. Dessutom görs ett grundavdrag på 50 000 kronor.

Avgift för sms-lån måste sänkas
Företag som erbjuder så kallade sms-lån måste nu se över sina avgifter. Det tror konsumentombudsmannen KO efter en dom i Marknadsdomstolen. Det är företaget Mobillån som förbjudits att ta ut avgifter som är högre än bolagets kostnader för krediten. Mobillån har tagit 450 kronor för ett 30-dagarslån på 2000 kronor. Domstolen menar att det inte har bevisats att avgiften motsvarar den faktiska kostnaden. Mobillåns vd Magnus Johansson säger till Dagens nyheter att företaget nu ska sänka avgifterna. Men han tycker att domen är otydlig eftersom den inte säger hur mycket avgifterna ska sänkas. 

Dyra barnvagnar gick sönder i test
Dyr barnvagn betyder inte nödvändigtvis säker barnvagn. Det konstaterar Konsumentverket som bland annat testat handtagens hållfasthet på tio vanliga barnvagnar. Alla utom en av märkesvagnarna gick sönder. Tvärtom var det för lågprisvagnarna. Där klarade alla utom en hållfasthetstestet. Konsumentverket genomförde granskningen efter flera olyckor där handtagen lossnat från barnvagnar.

Ny jämförelsetjänst för elpriser
Energimarknadsinspektionen har nu lanserats elpriskollen där man enkelt ska kunna jämföra olika bolags elpriser. Den nya webbsajten ersätter Konsumentverkets jämförelsetjänst för elpriser. Enligt lag är elhandlarna skyldiga att omedelbart upplysa inspektionen om elpriset ändras. Därför kommer elpriskollen att alltid ha aktuella priser, skriver Energimarknadsinspektionen i ett pressmeddelande. De första dagarna fick sajten dock utstå en del kritik. Vissa elbolag hade nämligen inte inkluderat elcertifikat i det angivna priset vilket gjorde jämförelsen felaktig. Det problemet ska nu ha åtgärdats.

Farlig fisk hittad i butik
Förpackningar med falsk smörfisk har hittats i Lidls butik i Ludvika. Fisken med det latinska namnet flavobrunneum kan orsaka förgiftning om den tillagas eller hanteras på ett felaktigt sätt. Falsk smörfisk får visserligen säljas i Sverige men då med väl synlig varningstext, vilket saknades i det här fallet. Enligt Dalarnas tidning har Lidl lovat att antingen sluta sälja fisken eller förse den med ordentlig varningstext.

Whiskyreklam förbjuds i whiskeytidning
Tidningen Allt om whisky har förbjudits att göra reklam för just whisky. Enligt alkohollagen är det förbjudet att göra reklam för starksprit om läsarna inte uttryckligen begärt att få ta del av annonserna. Så har inte skett i detta fall, menar Konsumentombudsmannen KO, som nu förbjuder tidningen att fortsätta göra reklam för whisky, skriver tidningen Resume.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista