2008-02-27

- Mest luft i plånboken
- Lättare jämföra tjänstepensioner
- Skatteverket spanar på Blocket
- Kronofogden en mycket upptagen myndighet
- Specialutgåvor får inte reas

Mest luft i plånboken
Den höga inflationen kommer att göra 2008 till det sämsta löneåret på 13 år. Om prognoserna håller så kommer reallöneökningarna, dvs. löneökning minus inflation, i genomsnitt ligga på 0,5 procent, rapporterar TT. Så låga reallöneökningar har svenskarna inte sett sedan 1995. Som jämförelse kan sägas att reallöneökningen i snitt legat på 2,5 procent under de senaste tio åren. Häromveckan höjde som bekant Riksbanken oväntat räntan för att minska inflationstrycket.

Lättare jämföra tjänstepensioner
Nu har det blivit lättare att jämföra bolagens avgifter för att förvalta din tjänstepension. Konsumenternas försäkringsbyrå har nyligen lanserat en jämförelsetjänst på Internet. Där kan man fylla i ålder och månadsinkomst för att få fram den totala avgiften för tjänstepensionen fram till pension. Skillnaderna kan vara mycket stora. En 35-åring med en månadslön på 30 000 kronor och som omfattas av tjänstepension SAF-LO får enligt jämförelsen 200 000 kronor mer i plånboken vid pensionen om den billigaste förvaltaren valts istället för den dyraste.

Skatteverket spanar på Blocket
Skatteverket ser dig när du säljer saker på nätet. Enligt Dagens Nyheter så lämnar sajter som Blocket och Tradera ut information om säljarna om Skatteverket begär det. Under de senaste två åren så har det här lett till att Skatteverket hittat omkring 300 privatpersoner och företag som misstänks ha undanhållit skatt från försäljningar. Enligt reglerna är även privatpersoner skyldiga att betala skatt om vinsten från försäljningar av lösöre är högre än 50 000 kronor per år.

Kronofogden en mycket upptagen myndighet
Aldrig någonsin har Kronfogden haft så mycket att göra som i fjol. Hela 912 000 ansökningar om betalningsföreläggande inkom, det högsta antalet någonsin. Kronofogden drev in nästan nio miljarder kronor, också det rekord. Även antalet ansökningar om skuldsanering var rekordhögt. En del av ökningen av obetalda skulder beror på kommunikationsskulder och sms-lån, konstateras i Kronofogdens årsredovisning för 2007.

Specialutgåvor får inte reas
Är specialutgåvor av böcker som bara säljs under bokrean verkligen reaböcker? Enligt marknadsföringslagen måste en produkt ingå i det ordinarie sortimentet för att kunna reas ut. Därmed får specialutgåvor som avviker från originalet inte kallas för reabok, säger Konsumentverkets Agneta Broberg till Göteborgsposten. Vad som egentligen är en specialutgåva har däremot aldrig utretts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".