2008-04-09

-Många flygbolag slarvar med information
-Fosfatförbud ger dammiga hem
-Rekordskepsis mot börsen
-Krav mest kända märket
-Dyrt med ekologiska varor
-Allt fler tror på stigande bopriser

Många flygbolag slarvar med information

7 av 13 kontrollerade flygbolag på svenska flygplatser ger inte tillräcklig information om vilka rättigheter man som resenär har. Det visar en marknadskontroll som Konsumentverket gjort. Enligt reglerna är bolagen skyldiga att informera om vilka rättigheter resenärerna har när ett flyg ställs in, blir mer än två timmar försenat eller om man nekas ombordstigning. De bolag som slarvat med informationen riskerar nu att hamna i domstol om informationen inte blir bättre.

Fosfatförbud ger dammiga hem

Förbudet mot fosfat i tvättmedel som infördes i mars kan göra svenska hem dammiga. Orsaken är att fosfatet bytts ut mot zeoliter, en slags lermineral. Problemet är bara att zeoliter inte löses upp i vattnet och om tvätten inte sköljs ordentligt så kommer ämnet att sitta kvar i tyget. Forskare vid Lund tekniska högskola har konstaterat att dessa textilier och kläder dammar och ger en yta av fina dammpartiklar i hemmet, det här skriver Sydsvenskan.

Rekordskepsis mot börsen

Svenska investerare är just nu rekordskeptiska till börsen. Det visar en studie från revisionsbolaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers som för elfte året i rad undersökt hur tunga svenska investerare ser på börsen. Aldrig någonsin har den så kallade riskpremien varit så stor. Men samtidigt som investerarna ser dystert på börsutvecklingen så är optimismen fortfarande stor när det gäller börsföretagens vinster, det här rapporterar TT.

Krav mest kända märket

De mest kända miljömärkningssymbolerna är Krav och Svanen följt av Bra Miljöval och Fair Trade. Det visar en undersökning som gjorts bland Coops medlemmar. Men trots debatten om hållbart fiske hamnar den så kallade MSC-märkningen för fisk långt ner på listan med kända miljömärkningar. Bara 14 procent kände till denna märkning.

Dyrt med ekologiska varor

Att köpa ekologiska varor kan bli en dyr affär. En barnfamilj får till exempel betala 2000 kronor mer i månaden för maten om man enbart väljer ekologiska varor, det visar en undersökning som tidningen Barometern gjort. Mjölk, mjöl, bananer och kaffe som är ekologiskt har prismässigt närmat sig vanliga versioner. I genomsnitt är det ändå 40 procent dyrare med ekologiska varor. Prisskillnaden är till exempel stor när det gäller gurka och tomater.

Allt fler tror på stigande bopriser

Allt fler svenskar tror att bostadspriserna kommer att öka framöver. Det visar banken SEBs senaste boprisindikator. 42 procent räknar med högre priser under det kommande året, en ökning från 38 procent i mars. Andelen som tror på fallande priser minskade från 30 procent till 24 procent. SEB tror bland annat att en fortsatt stark arbetsmarknad och lägre fastighetsskatt bidragit till optimismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".